Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Film smakar bäst på en kvartersbio

Sebastian Törnlund och ­Eddie Boschek från Blacke­berg har hjälpt till att bygga upp den nygamla bion Kaskad.
Sebastian Törnlund och ­Eddie Boschek utanför den nygamla biografen i Blackeberg.

Ostron och bubbel – hembakt och vegetariskt. I Stockholm ska två nya kvartersbiografer locka besökare att se ­kvalitetsfilm med mat och dryck.

ANNONS

Klockan är strax innan 14.30 och en grupp kvinnor i och runt pensions-åldern träffas i foajén till Capitol, kvartersbiografen på Sankt Eriksgatan. De kallar sig själva för Mimosagruppen och ska se filmen Callas by Maria, om världens kanske största operadivas öden och äventyr.– Vi är tillräckligt gamla för att veta vem hon är, säger Turid Möllerström.

De andra skrattar samtidigt som de konstaterar att de nog måste dricka ett glas vin till filmen. Man får ta seden dit man kommer.

”Mimosagruppen”, som de kallar sig, gillar att prova nya grejer. Här har de samlats ­inför filmen Callas by Maria på Capitol.

”Mimosagruppen”, som de kallar sig, gillar att prova nya grejer. Här har de samlats ­inför filmen Callas by Maria på Capitol. Foto: Daniel Diaz

Wow-reaktioner från publiken

Att kalla Capitol för kvartersbiograf kan möjligen skicka fel signaler. Åtminstone för dem som tänker på ett 50-talsdoftade ställe med träpaneler på väggarna och kaffe, läsk och mazarin på sin höjd när det kommer till förtäring.

Detta är ett lyxigt ställe som renoverats i jugendstil, med pelare som rusar mot det höga taket. Priset på en plats är satt efter hur skönt du sitter och i biosalongen finns dessutom små bord till bubbel, kaffe eller snacks som serveras till visningen.

ANNONS

”Vi har fått wow-reaktioner från vår publik; att lokalen är så fin”, säger Sara Kokk på Capitol på Sankt Eriksgatan.

”Vi har fått wow-reaktioner från vår publik; att lokalen är så fin”, säger Sara Kokk på Capitol. Foto: Daniel Diaz

En trappa upp ligger biografens bistro. En svag doft av vad som påminner om friterade skaldjur ligger luften.

Mimosagänget är inte ensamma. En vanlig onsdag mitt på dagen är det säkert 30 personer som går på bio, berättar Sara Kokk som står bakom kassan.

Folk verkar gilla det
här med att man kan
ta med sig mat.

Maciek van de Graaf,
jobbar på Kaskad i Blackeberg

– Vi har fått wow-reaktioner från vår publik; att lokalen är så fin. Det dyker upp folk hela dagarna som bara vill se hur det ser ut här, säger hon.

Kvalitetsfilm och publikfrieri

En dryg mil bort ligger Blackebergs biograf Kaskad. Den är också nyöppnad, på sätt och vis. Lokalen byggdes på 50-talet och var biograf fram till 90-talet innan den slumrade in.

Under hösten har den väckts till liv igen. Generationskiftet i den slumrande stadsdelen gjorde att nya idéer bubblande upp och kulturföreningen OffStockholm bestämde sig för att satsa.

Stolarna inne i salongen på Kaskad kommer från en gammal biograf i Vällingby.

Stolarna inne i salongen på Kaskad kommer från en gammal biograf i Vällingby. Foto: Daniel Diaz

På Capitol bestäms priset på en plats efter hur skönt du sitter i biosalongen. Dessutom finns små bord till bubbel, kaffe eller snacks.

På Capitol bestäms priset på en plats efter hur skönt du sitter i biosalongen. Dessutom finns små bord till bubbel, kaffe eller snacks. Foto: Daniel Diaz

Med hjälp av staden köpte de in en begagnad projektor och nu visar de en blandning av kvalitetsfilm och publikfrieri.

Precis som på Capitol kan gästerna gärna köpa med sig någonting att äta eller dricka och ta med in i salongen.

– Folk verkar gilla det här med att man kan ta med sig mat. Vi kör mycket på ekologisk och vegetarisk mat. Både retro och framtid, säger, Maciek van de Graaf som arbetar här.

Publiken vill se bio på hemmaplan

Sebastian Törnlund och Eddie Boschek är ytterligare två eldsjälar som varit med och byggt upp biografen på nytt. För dem känns det kul att hjälpa till och feedbacken från området har bara varit positiv.

– Blackeberg har väntat på det här länge. När vi öppnade kom det direkt en hel del människor. Men det har ökat till 60 personer per dag. Vi trodde inte att det skulle gå så fort, säger Sebastian ivrigt.

Varför kommer folk hit?

– För att se film till ett billigt pris, film som annars inte skulle gå att hitta på större biografer och för närhetens skull. Men det kan även komma människor ända från Bromma för att se bio här.

Men kanske är det ingen överraskning. När vi besökte biografer i Söderort i våras målade alla upp samma bild: publiken vill se bio på hemmaplan. I Kärrtorp, i Midsommarkransen och Årsta och publiken ökar stadigt.

Jag bojkottar stora
biografer. Gamla­
som den här är
mycket finare
och mer genuina.

Staffan Söderberg,
biobesökare på Kaskad

Biografen är en samlingspunkt

Blackebergsborna Staffan Söderberg och Ulla Vilja Prim har var för sig kommit hit för att se Smärtan, en filmatisering av Marguerite Duras roman med samma namn.

”Kaskad är det bästa som har hänt på länge”, säger Blackebergsbon Staffan ­Söderberg.

”Kaskad är det bästa som har hänt på länge”, säger Blackebergsbon Staffan ­Söderberg. Foto: Daniel Diaz

– Jag gick förbi anslagstavlan i centrum och såg att Smärtan skulle visas och blev  eld och lågor, säger Ulla och fortsätter:

–  Biografen är en samlingspunkt som breddar utbudet för både vuxna och barn men samtidigt förenar människor med olika kulturella utryck.

– Jag bojkottar stora biografer.  Gamla som den här är mycket finare och mer genuina. Kaskad är det bästa som har hänt på länge. Man behöver inte åka in till stan när allt finns i närheten, säger Staffan.

Sebastian Törnlund och ­Eddie Boschek från Blacke­berg har hjälpt till att bygga upp den nygamla bion Kaskad.

Sebastian Törnlund och ­Eddie Boschek från Blacke­berg har hjälpt till att bygga upp den nygamla bion Kaskad. Foto: Daniel Diaz