Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stockholms filmfestival firar 30 år – med 12 dagars filmfest

Git Sheynius, festivalchef på Stockholms filmfestival.
Git Sheynius, festivalchef på Stockholms filmfestival, tipsar om festivalens höjdpunkter.

Nu drar den 30:e upplagan av Stockholms internationella filmfestival igång. Under tolv dagar visas 150 filmer från 60 länder.
– Jag är oerhört stolt över att vi har drivit upp en arena där internationell kvalitetsfilm kan berika och inspirera publik och bransch, säger festivalchefen Git Scheynius.

ANNONS

Hösten 1990 gick den första upplagan av Stockholms internationella filmfestival av stapeln. Den nuvarande festivalchefen Git Scheynius var med och startade festivalen i slutet av 80-talet, ihop med klubbarrangören Kim Klein och Ignas Scheynius som då var filminköpare på SVT.

– Vi såg ett behov av att skapa en dynamisk plattform för att diskutera framtidens film och stjärnskott. Det fanns ingen sådan plats i Stockholm för den typen av film som vi hade sett på festivaler i andra storstäder, berättar Git Scheynius.

Hon minns hur trion satt i ett rum och listade filmer de skulle visa och personer de ville bjuda in.

– Det var Francis Ford Coppola, Lauren Bacall och David Lynch – vi hade hört att han skulle komma ut med en ny tv-serie som hette Twin Peaks.

Tolv dagars filmfest

Trettio år senare har de alla varit här och genom åren har omkring 4 500 filmer och 1 500 regissörer rullat igenom festivalen.

Det här året visas 150 filmer från 60 länder, med över 400 visningar, under filmfestens tolv dagar.

Frankrike är ett väldigt
starkt filmland.

Git Scheynius

Bland annat passar man på att hylla det franska filmundret genom att visa inte mindre än 25 franska filmer. Däribland det franska Oscarsbidraget Les Misèrables av Ladj Ly, The Specials av Olivier Nakache och Éric Toledano, I guds namn av François Ozon och Atlantics av Mati Diop.

– Frankrike är ett väldigt starkt filmland. Vi har alltid välkomnat fransk talang och här har både Francis Ozon och Gaspar Noe och Celine Sciamma visat sina debutfilmer, säger Git Scheynius.

ANNONS

Mest jämställda programmet hittills

Med 40 procent kvinnliga regissörer är programmet också festivalens mest jämställda hittills. 

– Jag var den andra kvinnliga festivalchefen i världen när jag satte igång. Visst undrade man varför det är så kvinnor som gör film, men man tänkte att det skulle lösa sig. Det gjorde det inte, det är ett strukturellt problem i världen och även i filmbranschen.

Vi kvoterar inte, men
vi söker aktivt upp
kvinnliga regissörer
och screenar cirka
4000 filmer om året
så vi får en större
bredd att plocka ur.

Git Scheynius

Globalt görs bara 10 procent av alla filmer av kvinnor, berättar hon.

– För femton år sedan började vi arbeta aktivt med det här och långsamt har vi pressat upp siffran. Vi kvoterar inte, men vi söker aktivt upp kvinnliga regissörer och screenar cirka 4 000 filmer om året så vi får en större bredd att plocka ur. Det är viktigt för mig och alla jag jobbar med att varje film plockas ut efter kvalitet.

Vad tror du om filmfestivalens framtid? 

– Många pratar om Netflix som hotet mot filmen, men jag ser det inte på det sättet. Om man pratar om utvecklingen av festivalen så har vi gått från en cineastisk klubb till en av norra Europas största internationella filmfestivaler och en av Nordens största kulturella institutioner. Biljettförsäljningen går bra, fler människor har ett filmintresse i dag än på 90-talet och då vi går mot att bli ett mer ensamt samhälle finns en stark attraktion till att göra saker tillsammans. Då är vi en arena där folk kan umgås, se filmer och prata om dem efteråt.

Festivalen är inte heller bara ett sätt att visa upp vår kultur och den svenska filmbranschen, menar hon.

– Det är en plats där man kan få möta alla regissörer som kommer på besök och bli inspirerad av andra kulturer.

Stockholms internationella filmfestival pågår den 6-17 november. Invigningen äger rum på onsdag med filmen Marriage Story av Noah Baumbach med Scarlett Johansson och Adam Driver i huvudrollerna.

Hela programmet hittar du här.

Fakta

Festivalchefen listar sina guldkorn

 1. ”Porträtt av en kvinna i brand”
  ”Stockholm Visionary Award 2019 tilldelas den franske regissören Céline Sciamma som besöker festivalen med sin senaste film Porträtt av en kvinna i brand. Jag var med på världspremiären i Cannes och hela taket lyfte. Det är en fantastisk film med den franska skådespelaren Adèle Haenel i en av huvudrollerna. Hon kommer också hit” säger Git Scheynius.

  Prisutdelningen av Bronshästen sker i samband med den skandinaviska premiären av filmen, lördagen den 9 november kl. 16:00 på biograf Skandia.
 2. ”Susan, var är du?”
  ”En annan höjdpunkt är att Rosanna Arquette besöker festivalen under visningen av ”Susan, var är du?” på Skandia. Hon var en av dem som satte igång de Metoo-upproret i USA och på fredag tilldelas hon Stockholm Achievement Award 2019.”

  Skådespelaren deltar i ett Face2Face-samtal med Andrea Reuter innan visningen av ”Susan, var är du?”, fredagen den 8 november kl. 20.00 på biograf Skandia.
 3. ”Marriage Story”
  ”Adam Driver är ju med i varannan film i år. Han och Scarlett Johansson spelar huvudrollerna i  Noah Baumbachs Marriage Story och jag har aldrig sett honom bättre.”

  Årets invigningsfilm Marriage Story får nordisk premiär på biograf Skandia onsdagen den 6 november klockan 18:00.
 4. Gratis vinterbio i Kungsträdgården
  ”Vi firar 30 år genom att sätta igång det här kalaset med vinterbio i Kungsträdgården. Det blir ett unikt tillfälle att få se film på is, när solen går ner. Något ska vi ha för att vi lever i det här tuffa klimatet, det kommer bli en otroligt vacker tillställning. Ta med mössa och vantar och något varmt att sitta på”

  Vinterbion pågår 9-10 november och filmerna visas klockan 16. Först ut är Martin Scorsese-klassikern En natt i New York (1985) och dagen därpå visas The Nightmare Before Christmas  (1993). 

 

Stockholm, Sverige