Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

På Stockholmspromenad med Ingmar Bergman

Jane Magnusson i Gamla stan.
Jane Magnusson i Gamla stan.

Dokumentärfilmaren Jane Magnusson visar tre platser i Stockholm som representerar Bergman.


 1. Katarinahissen I kalkonen Sånt händer inte här (1950), en spionthriller med taffliga biljakter och en ännu sämre story har huvudrollsinehavaren hamnat i ett pressat läge uppe på Katarinahissen. Men hellre än att tas till fånga kastar han sig ut från den höga gångbron.
  Men en värre historia är ändå den om när Bergman mötte skådespelaren Gösta Ekman efter att denne försökt ta livet av sig. ”Prova att hoppa från Katarinahissen nästa gång” var Bergmans svar. Och vad säger det om honom? Kanske att han var oförmögen att ta in att ­andra kunde må lika dåligt som han själv.

  Ur filmen Sånt händer inte här (1950).

  Ur filmen Sånt händer inte här (1950). Foto: Louis Huch/AB Svensk Filmindustri

  Vi går på en Ingmar Bergman-promenad i Stockholm med bioaktuella regissören Jane Magnusson.

  På Bergman-promenad i Stockholm med Jane Magnusson. Uppe på Katarinahissen. Foto: Pekka Pääkkö


 2. Tavastgatan 5 Här levde Bergman i den tidiga 20-årsåldern tillsammans med en tre år äldre kvinna; spionen Karin Lannby under tiden för andra världskriget. (Ingmar Bergman säger att han in i det sista höll på tyskarna). Hon var hemlighetsfull, han otroligt svartsjuk – vilket inte var en så lyckad kombination.
  I en struken passage i självbiografin Lanterna Magica skriver han om ett gräl som varar i dagar och som slutar med att han slår henne med en pall och sedan ”tränger in i henne” på golvet i den här lägen­heten på Tavastgatan.
     Under denna period både drack och rökte Ingmar Bergman – han slutade snart med det.

  Tavastgatan 5 i dag. Här levde Bergman en kort period med skåderspelerskan – och spionen – Karin Lannby under tiden för andra världskriget

  Tavastgatan 5 i dag. Här levde Bergman en kort period med skåderspelerskan – och spionen – Karin Lannby under tiden för andra världskriget. Foto: Pekka Pääkkö


 3. Mäster Olofsgården Ground Zero för Bergman. Efter att ha grälat med sina föräldrar stormade han ut ur lägenheten och flyttade hem till Sven Hansson som jobbade på den kristna Mäster Olofsgården i Gamla stan. Sedan återsåg han inte sina föräldrar på flera år, enligt honom själv. Det är inte riktigt sant, men Bergman var bra på att berätta sin egen historia.
  Det var också i Mäster Olofsgårdens kyrksal han gjorde debut som regissör 1938 med pjäsen Till främmande hamn.
     Bergman fortsatte sedan med fler föreställningar på Mäster Olof, med kändisar som Harriet Bosse och den exiltyska dramatikern Berthold Brecht i publiken.

  Jane Magnusson utanför Mäster Olofsgården i gamla stan – ground zero för Bergman. Här gjorde han regidebut

  Jane Magnusson utanför Mäster Olofsgården i gamla stan – ground zero för Bergman. Här gjorde han regidebut. Foto: Pekka Pääkkö


Katarina Elevator, Stadsgården, Stockholm, Sverige