Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Sexflotten – premiär för film om bisarrt test

Santiago i gul t-shirt samtalar med flottens besättning.
Santiago i gul t-shirt samtalar med flottens besättning.

Sexlekar till havs? Eller ett galet 70-talsexperiment i vetenskapens namn.
Stockholmsregissören Marcus Lindeen har gjort dokumentären Flotten – en film om 11 personer på en flotte i tre månader.

Flotten är är berättelsen om människor på en flotte. En berättelse om hur Antropologen Santiago Genovés på 70-talet samlade sex kvinnor och fem män i liknade ålder fast från olika delar av världen för att ta sig från Kanarieöarna till Mexico med hjälp av en flotten Acali byggt i plåt.

Flotten Acali ute till havs

Flotten Acali ute till havs

Ett av de galnaste vetenskapliga experimenten som gjorts,

Marcus Lindeen

Isolerade till sjöss hade antropologen hoppas kunna studera mänskligt beteende: vad som får oss att vara aggressiva mot varandra. Att det var livsfarligt att segla över Atlanten på en farkost som endast mätte tolv gånger sju meter fanns med i beräkningarna. Men vid fara vaknar djuriska instinkter  – något som Santiago Genovés såg som nödvändigt för att experimentet skulle fungera.

– Jag hittade den här berättelsen i en bok över de galnaste vetenskapliga experimenten som gjorts, och efter det jobbade jag med den här storyn i fem år, säger regissören Marcus Lindeen när vi ses i Hornstull.

Återförenade 43 år senare

I dokumentären har Marcus samlat de sju deltagarna som nu över 40 år senare fortfarande är vid liv och material från expeditionen varvas med deltagarnas berättelser i nutid. Dessutom byggde Marcus en replika av flotten så att deltagarna återigen skulle befinna sig på ett begränsat utrymme när de skulle leta fram sina upplevelser från 70-talet igen.

Sexexperiment

Nya insikter och berättelser träder fram. Hotet kom inte från andra deltagare i gruppen, utan från arrangören Santiago som hela tiden försökte provocera fram konflikter. Bland annat gav han alla traditionellt betydelsefulla uppgifter på båten till kvinnor, kapten för Acali var den svenska skepparen Maria Björnstam, för att se om männen klarade av att spela andra fiolen. Extra mån verkade han vara att de skulle ligga med varandra på flotten och snart fick världspressen för sig att det egentligen bara rörde sig om ett sexexperiment ute till havs – något som såg ut att pressa Santiago att krama fram riktiga forskningsresultat på båten.

För macho

Men det blev inte riktigt som han hade föreställt sig.

– Nä, men hur hade man själv betett sig på en flotte ute med en massa människor du inte känner. Det mest naturliga känns ju att samarbeta istället för att bråka, så enkelt är det säger Marcus.

Så istället för att bråka med varandra vändes blicken mot Santiago. Han, som trots att han ville låta kvinnorna styra båten inte kunde låta en kvinna stå över honom i hierarkin, han som ville att folk skulle blotta sig framför gruppen medan han stod och såg på var ju någon som hotade balansen.

Myteri ombord

Vid ett tillfälle bestämde han dessutom att han skulle ta över kaptensrollen, ett myteri om man vill. Och straffet för myteri är det strängaste tänkbara.

Jag insåg att jag på ett plan håller på samma sak

Picture of the 1973 Acali raft that crossed the Atlantic with eleven people onboard in a controversial scientific experiment in human behavior. From the documentary film The Raft directed by Marcus Lindeen.

Matpaus på Acali.

43 år senare har alltså Marcus Lindeen byggt en ny flotte, om än bara som scenografi till en film, och samlat samma människor för att försöka få dem att berätta saker ur sitt liv och hur de egentligen kände när de var på flotten.

Director Marcus Lindeen surrounded by the participants of The Acali Expedition, as they reunite for the first time in 43 years, for his documentary feature film The Raft, where they talk about the expedition they once made drifting across the Atlantic for three months for a controversial scientific expriment in human behavior.

Regissören Marcus Lindeen har samlat deltagarna från Acaliflotten igen.

Kände ju igen dig i Santiagos roll?

– Ja absolut, jag insåg att jag på ett plan håller på samma sak. Men jag tycker liksom om Santiago på ett sätt. Trots sin machissimo och starka tro på sig själv försökte han nog verkligen åstadkomma något.

Som forskning har Acaliexperimentet fallit i glömska men filmen Flotten har Stockholmspremiär 21 september .

 

Bio Rio, Hornstulls strand, Stockholm, Sverige