Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

De förvandlar Bagarmossen till en stor festivalplats

Närheten Scenkonstfestival. Från vänster: Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Sara Bergsmark och Frida Tiger.
Närheten Scenkonstfestival. Från vänster: Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Sara Bergsmark och Frida Tiger.

Fyra kvinnor drar igång en scenkonstfestival – fyra dagar lång och full av upplevelser.
– Vi vill skapa mötesplatser och gemenskap, och få människor att upptäcka något nytt, säger Sara Bergsmark, en av arrangörerna.

ANNONS

Solig sensommardag i Bagarmossens centrum. Runt ett kafébord sitter fyra kvinnor, med lapptopparna framme. Febril aktivitet råder. Om ett par veckor startar Närheten – scenkonstfestivalen som Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Frida Tiger och Sara Bergsmark har jobbat med i ett år.

Spännande danskonst, thrillerartade stadsvandringar, oförutsägbara tipspromenader och en slutfest där det är klokt att ha dansskorna på  – under fyra dagar ska Närheten få Bagarmossen att sjuda.

Fakta

Närheten – en scenkonstfestival

Aktuellt: Närheten scenkonstfestival.

Var: I Bagarmossen – i Folkets hus, på gator och torg och hemma hos konstnärer.

När: Den 18–21 september.

Så funkar det: Festivalpass löses i Folkets hus och ger inträde till alla föreställningar. Man ska reservera plats till de föreställningar man  vill se – antalet platser är begränsade. Konstnärssalongerna är gratis, men platsreservation krävs. Evenemangen i Folkets hus foajé är gratis och kräver ingen reservation.

Avslutningsfest: I Folkets hus, kl 21–01, med dans till levande musik och dj.

Fullt program och info: Facebooksidan Närheten scenkonstfestival.

Arrangörer: Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Frida Tiger och Sara Bergsmark, i samarbete med Bagarmossen Folkets hus och med stöd av Kulturrådet och Stockholms stad.

Namnet är valt med omsorg, berättar koreografen Amanda Apetrea.

– Vi kallar festivalen Närheten för att vi vill att de som bor här ska känna att det är deras festival, även om vi riktar oss till alla, säger hon.

– Ja, vi vill skapa mötesplatser och gemenskap här, och få människor att upptäcka något nytt, fyller producenten Sara Bergsmark i.

Närheten Scenkonstfestival i Bagarmossen. Från vänster: Nadja Hjorton, Sara Bergsmark, Frida Tiger och Amanda Apetrea.

Gärdetfestivalen 1970 är en förebild för Nadja Hjorton, Sara Bergsmark, Frida Tiger och Amanda Apetrea. ”Den står för närhet, gemenskap och idén om konst för alla”, säger Andrea Apetrea. Foto: Hanna Lilja

Festivalen pågår den 18–21 september. Bagarmossen Folkets hus lånar ut sin scen till dansföreställningar med namn som ”Fiskedansen och andra kosmiska bekännelser”, ”Abject of Desire” och ”Lajv Dance”, där alla bjuds in till line dance.

Stadsvandring i fascistiskt Sverige

Gator och torg tas också i anspråk. Vad sägs om en stadsvandring i ett framtida, fascistiskt Sverige? ”Straight Passing” undersöker hur hbtq-personer skulle påverkas i en sådant samhälle och de som deltar får huvudroller i dramat. Man kan också gå tipspromenader bortom jakten på det rätta svaret. Här gäller det i stället att släppa kontrollen och vara öppen för möten och improvisation..

– Om det finns en gemensam nämnare hos konstnärerna som deltar är det att de förhåller sig politiskt till sin scenkonst, antingen genom ämnet eller genom en utmanande form, säger koreografen Nadja Hjorton.

Närheten scenkonstfestival. Festivalens grafiska profil har skapats av Moa Schulman, inspirerad av 1970-talsestetik.

Festivalens grafiska profil har skapats av Moa Schulman, inspirerad av 1970-talsestetik.

Det var Nadja Hjorton och Amanda Apetrea som fick idén till festivalen, och sedan knöt producenterna Frida Tiger och Sara Bergsmark till sig. Att tre av dem bor i Bagarmossen påverkade förstås valet av plats, men också den anda som de tycker finns i Bagarmossen.

– Vi har fått ett otroligt bra gensvar, både från Folkets hus och från människor som bor här. Det känns verkligen kul att göra något här, att flytta centrum från innerstan till Bagarmossen, säger Nadja Hjorton.

Konstnärer bjuder hem

Vi tar en promenad genom centrum. På uteserveringarna njuter många av den kvardröjande sommarvärmen, men stämningen är ganska loj. Festivalgänget hoppas förstås att på större tryck under festivaldagarna – både utomhus och inomhus. En extra krydda är att flera konstnärer som bor i Bagarmossen öppnar sina hem för besökare, i så kallade salonger. En av dem är Athena Farrokhzad.

– Människor möter oftast konstnärer genom deras verk, men hör sällan om de tankar som ligger bakom. Här finns en möjlighet att ta del av dem genom samtal. Vi kallar det salonger som en blinkning till de litterära salonger som var vanliga förr, säger Nadja Hjorton.

Närheten Scenkonstfestival i Bagarmossen. Från vänster: Nadja Hjorton, Amanda Apetrea, Sara Bergsmark och Frida Tiger.

Nadja Hjorton, Amanda Apetrea, Frida Tiger och Sara Bergsmark vill ge Bagarmossenborna känslan att det verkligen är deras festival.  Foto: Hanna Lilja

Bagarmossen, Stockholm, Sverige