Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Grotesco-duon bjuder in till rytmisk revy – med extra allt

Henrik Dorsin och Michael Lindgren sätter upp en ny revy på Scalateatern.
Lindgren och Dorsin bjuder in till en föreställning i klassisk form, med samtida innehåll.

Henrik Dorsin och Michael Lindgren ska i höst göra Scalateaterns största show i modern tid.
De ska ta den omoderna och bespottade revyn tillbaka till huvudstaden.

ANNONS

För snart sex år sedan tog Henrik Dorsin och Michael Lindgren över Scalateatern. Nu presenterar duon sitt första samarbete sedan ”Grotescos sju mästerverk”, och teaterns största satsning i deras regi, när de återvänder till den ”omoderna” undehållningsformen revy.

Föreställningen ”Scalarevyn – det glada 20-talet” har premiär 17 september. Lindgren regisserar när Dorsin skriver och framträder på scen. Men frågan är om alla deras ambitioner får plats.

– Det blir en ensemble, orkester och balett. Det blir en rytmisk revy med dans och sång, säger Henrik Dorsin.

– Vi ser framför oss att det blir alldeles för mycket folk på den lilla scenen, så att det nästan inte får plats. Jag tänker att vi i föreställningen leder publiken till lite av en underhållningsorgasm, säger Michael Lindgren.

Lindgren och Dorsin har Scalarevyn på Scalateatern.

Revyn presenteras i form av artwork signerad Jan Lööf. Foto: Jesper Wallén

Återvänder till Scalas historia

Underhållningsformen revy är i dag ganska död i Stockholm, menar duon. Fast på sätt och vis lever den kvar – men det under andra namn.

– Folk gör forfarande revy, men i dag kallar man det för exempelvis krogshow. Revyn tänker folk att deras mormor och morfar gick på, så man försöker maskera det som något annat, säger Michael Lindgren.

– Vår föreställning kommer vara gammal i formen, men samtida i innehållet. Likt det vi gjort med Grotesco så kommer det även röra sig åt det politiska, säger Henrik Dorsin.

ANNONS

Det heter Scalarevyn för att vi hoppas göra det till en ny tradition.

Henrik Dorsin

Scalateatern har en stark revytradition. Främst under 40- och 50-talen, när revyn var populär i hela landet, så var Scala en av Stockholms ledande revyteatrar.

Sedan duon var med och tog över teatern, tillsammans med Conrad och Tova Nyqvist, så har ambitionen varit att ta tillbaka revyn till Scala.

– Föreställningen heter Scalarevyn för att vi hoppas göra det till en ny tradition. Beroende på hur det ser ut med våra scheman så hoppas vi kunna göra en ny revy då och då med några års mellanrum, säger Henrik Dorsin.

Fakta

Scalarevyn – det glada 20-talet

  • Föreställningen skrivs av Henrik Dorsin och kommer regisseras av Michael Lindgren. Dorsin spelar även i föreställningen.
  • Medverkar gör Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Ingela Olsson, Klas Hedlund och Louise Nordahl.
  • Föreställningen kommer innefatta en jazzorkester under ledning av kapellmästare Per Ekdahl. I orkestern så kommer även Per ”Texas” Johansson vara med på blås.
  • Scalarevyn har premiär 17 september i år och spelas hela hösten.

”Hade kanske blivit ett gym”

Scalateatern fyllde 100 år 2018. Området kring Wallingatan i Norrmalm lockar inte folk i samma utsträckning som det gjorde för några årtionden sen, enligt duon.

De spekulerar själva kring om Scalateatern hade funnits kvar om kvartetten inte tagit över den 2014.

– Vi håller det här huset och den här platsen i liv, vilket jag är jävligt stolt över. Vem vet, det hade kanske blivit ett gym eller  kontorshotell av lokalerna annars, säger Michael Lindgren.

– Jag tycker om tanken att oavsett vilken dag det är, exempelvis en grå och trist som denna, så vet man att på Scala så händer det troligtvis något, säger Henrik Dorsin.

Scalarevyn – det glada 20-talet har premiär 17 september i år och spelas hela hösten. Biljetterna släpps fredag 6 mars.

Scalateatern, Wallingatan, Stockholm, Sverige