Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Houellebecqs Serotonin blir pjäs på Stadsteatern

Serototnin Kulturhuset Stadsteatern 2020 Regi Linus Tunström Medverkande Sven Ahlström
Sven Ahlström spelar en man som lever för 10 milligram Captorix om dagen.

Romanen om en man som håller på att dö av sorg får premiär i mars på Stadsteatern.

ANNONS

Michel Houellebecqs senaste roman Serotonin blir pjäs. Och det har gått fort. Boken släpptes tidigare i höstas och får premiär på en as Stadsteaterns filealer redan 27 mars.

I rollen som protagonisten Florent-Claude Labrouste ser vi Sven Ahlström. Linus Tunström regisserar och hans  senaste uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern faktiskt också skriven av Michel Houellebecq, Underkastelse,

– Houellebecq inleder berättelsen nästan utstuderat planlöst. Därefter drar han åt skruvarna mer och mer och när han till slut kapitulerar inför kärlekens absoluta väsen och samtidigt erkänner att han slösat bort den, på grund av ”illusionen om de oändliga möjligheterna, idéer som ligger i tiden som vi låtit oss formas och förstöras av” – och därmed slösat bort sitt liv och kanske till och med Guds nåd, då rinner tårarna i mina ögon, säger Linus Tunström, regissör, i en kommentar.

Serotonin får Skandinavienpremiär den 27 mars 2020 på St Paul, Mariatorget. Biljetterna är redan släppta.

 

Fakta

Lyckopiller och cigaretter

”Det är en liten vit tablett, oval och delbar. Den skapar inte, den förvandlar inte; den tolkar. Det slutgiltiga gör den övergående, det oundvikliga gör den eventuellt. Den ger ingen som helst lycka eller ens verklig lättnad. Den hjälper folk att leva, eller att åtminstone inte dö – i alla fall för en tid.”

Florent-Claude, en djupt deprimerad byråkrat, ligger på sin hotellsäng och röker. Han bor på det enda hotellet i Paris där man ännu får röka på rummet. Han har lämnat sin unga, japanska flickvän utan ett ord. Han hatar henne men orkade inte göra slut. Han har sagt upp sig från sitt arbete på jordbruksdepartementet. Här, utan egentliga intressen eller ambitioner kvävs han av sin egen ensamhet. Det enda som håller liv i honom när han är på väg att dö av sorg är 10 milligram Captorix om dagen. Ett piller som kommer att göra honom impotent. Han bryr sig inte. Han tar det lilla pillret efter sitt morgonkaffe, efter tre eller fyra cigaretter.

Källa: Kulturhuset Stadsteatern
St. Paulsgatan, Stockholm, Sverige