Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

I huvudet på Sven Nordqvist

Sven Nordqvist tillsammans med Nasse på Kulturhuset.
Sven Nordqvist tillsammans med Nasse på Kulturhuset.
I läshörnan finns Pannkakstårtan på flera språk.
I läshörnan finns Pannkakstårtan på flera språk.
Originalbilderna från Var är min syster.
Originalbilderna från Var är min syster.
Pettsons verkstad: en dröm för gubbar och gummor, stora som små.
Pettsons verkstad: en dröm för gubbar och gummor, stora som små.

Mamma mu, Nasse, Minus och mucklor – hela Sven Nordqvists sagovärld finns med i ny stor utställning på Kulturhuset.
Gubben Pettson är huvudperson. Upphovsmannen själv har dock en helt annan favorit.

De detaljrika bilderna, det mysiga lantlivet och det nostalgiska skimret. Vem har inte velat kliva in Sven Nordqvists sagovärld? Nu har vi Stockholmare chansen.

Mamma mu på gunga

På lördag öppnar en stor utställning med författaren och konstnärens verk på kulturhuset. Här finns en gigantisk Mamma mu på en gunga, några mucklor, en  busshållsplats till stan och en möjlighet att kliva in i gubben Pettsons verkstad med kugghjul, skruvdragare, målarburkar och annat som man hittar i gubbars verkstäder.

– Jag gillar ju själv att snickra, säger Sven Nordqvist själv när Allt om Stockholm träffar honom dagen innan utställningen öppnar.

Surrealism

Bilderna från Var är min syster.

Bilderna från Var är min syster.

Pettson är såklart huvudnumret, men de mer bisarra och surrealistiska delarna av Sven Nordqvist produktion får också ta plats: Minus i stora världen och konstnärens egen favorit, ”Var är min syster” som en bok om en resa genom ett enormt detaljerat landskap där varje bild har stoff för en hel roman.

– Jag började faktiskt på den tidigt 80-tal men då hade den ingen text. Jag tyckte bilderna talade för sig själva men förlaget ville ha mer så den blev liggande. Nu håller jag på med ett liknande projekt, fast den här gången är det ingen text.

 

Findus, en son

Var är min syster fick vila. Istället kom idén om Gubben Pettson som bakade pankakstårta samtidigt som Sven Nordqvist var i Frankrike med sin fru och nyfödde son. De flesta gillade gubben och allt eftersom författarens son växte och tog plats så fick även katten Findus ta allt mer utrymme i berättelsen.

– Pettson och Findus är ju som far och son, eller som en vuxen med barn och med den dynamiken finns det mycket att berätta.

Vad hade Pettson tyckt om att flytta in på Kulturhuset mitt i Stockholm? 

– Han hade nog tyckt att huset var stort. Och hade väldigt många fönster men han skulle inte passa in här egentligen. Genom åren har många hört av sig med förslag om att Pettson kanske ska åka på semester, åka till stan eller skaffa en fru. Men jag tycker jag får plats med livets väsentligheter även om det bara handlar om Pettson och Findus på en gård.

Utställningen som heter Pettson & co riktar sig till barn även en och annan förälder säkert känner att de kliver tillbaka in i sin egen barndom.  Den pågår mellan 11 mars och 10 september 2017.

Fakta

Nordqvist kontor

En del av utställningen är en replika av Sven Nordqvist kontor. Skrivbordsytan är en stor skärm som visar konstnärens händer när han tecknar och tittar man upp på hyllorna står det en bok om Rembrandt och ett par ex av tidningen Mad.

– Jag var väldigt inspirerad av Mad i min ungdom, särskilt en tecknare som heter Mort Drucker. Jag brukade kopiera hans teckningar för att få in snitsen liksom.

Inspirationen finns på hyllan

Inspirationen finns på hyllan

Kulturhuset, Stockholm, Sverige