Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Hyenorna vid Stureplan gör comeback

Hyenor på stan väckte extrema känslor.
Hyenor på stan väckte extrema känslor.

Konstverket Hyenorna runt Stureplan skapade stora rubriker sommaren 2011. Efter att konstnären Olabos jagats av polis och Åsa Linderborg ryckt ut till hyenornas försvar är verket aktuellt igen.

ANNONS

Hyenorna vid Stureplan är tillbaka. Efter över fem år i exil har det kontroversiella konstverket hittat ett nytt hem.

Käkade ”Slitzbrudar”

Sommaren 2011 chockades Östermalmsborna, och andra som rörde sig i city av ett gäng hyenor som stod utplacerade runt Stureplan.  Skulpturerna var konstnären Olabos kommentar till bratskulturen och ett allt mer segregerat samhälle; hyenorna livnärde sig, enligt konstnären, på Slitzbrudar från förorten, och led av inavel.

Nolltolerans

Efter en vecka efter att de först placerats ut beslagtogs hyenorna av Trafikkontoret som på den tiden hade nolltolerans mot spontana infall av konst i gatumiljö.

Het debatt

Efter det debatterades hyenorna intensivt: Mårten Castenfors, ansvarig för Liljevalchs vårsalong och stadens konstnärliga utsmyckning, sa i Sveriges Radio: ”ambitiöst konstattentat, men ur mitt perspektiv: tveksamt”.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg stod på andra sidan stängslet och ville försvara hyenorna med sitt liv. Men det räckte inte. Djuren försvann och rättsväsendet sökte den rättmätige ägaren för att kunna åtala denne för grov skadegörelse (ett brott som kan ge fängelse i upp till fyra år).

Men tiden gick, nolltoleransen avskaffades och hyenorna släpptes fria. Från och med 18 mars kan de återigen beskådas, fast nu på ett galleri i city.

 

 

ANNONS
Fakta

100-tals gatukonstnärer

KvadrArt äger rum i en ledig butikslokal på Regeringsgatan 42, bredvid entrén till varuhuset NK mitt i Stockholm och pågår mellan 18 och 26 mars. Vernissage är 17 mars.

I informationstexten som hör till verket Hyenorna kan man bland annat läsa att: Hyenorna vid Stureplan nästan uteslutande livnär sig på Slitzbrudar från förorten, och att de lider av inavel. Försök med inplantering av hyenor från andra länder har gjorts i flera år men hindras ständigt av Medlemskväll.

Utställningen kommer att vara den hittills största i sitt slag i Skandinavien och totalt medverkar närmare 100 gatukonstnärer från Sverige, Italien, Frankrike, Ryssland och Holland.

Stockholm Stureplan, Stockholm, Sverige