Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Klimat och kvinnohat i fokus på Dramaten 2020

Helena Seth presenterar programpunkterna för Dramaten& i vår.
Helena Seth presenterar programpunkterna för Dramaten& i vår.

Efter ett stormigt år på Dramaten är det dags att blicka framåt. Våren 2020 bjuder på flera premiärer – med många starka kvinnor i rollerna. Dessutom riktas ljuset mot klimatet.
– Det känns helt rätt i tiden just nu, säger Helena Seth som är programansvarig för Dramaten&.

ANNONS

Det surras bland teaterfolk, press och andra i salongen på Elverket på onsdagsmorgonen.

Skådespelaren Andreas T Olsson har fått i uppdrag att presentera vårens repertoar på Dramaten.

– Repertoaren har kanske ovanligt mycket med publiken att göra den här våren. Den pratar med publiken, till publiken, säger han.

Maria Groop Russel gör entré. Hon klev in som vice vd vid årsskiftet, men blev hela nationalscenens ledare efter före detta vd:n Eirik Stubøs avgång i våras. Publiken skrattar i samförstånd när hon blir ombedd att beskriva det första halvåret i sin nya tjänst.

– Jag kan säga att det är obeskrivligt. Det har varit dramatiskt, men framförallt väldigt roligt. Vi kan väl bara konstatera det. Jag började som vice vd i januari och sedan vd i april, efter en rad olika omständigheter. Så vi jobbar med att lära känna varandra här.

Då öppnar huset på Nybrogatan igen

Den 23 april stängde Dramaten eftersom huset på Nybrogatan var i stort behov av renovering. Stammarna har bytts, men även ljus och dekor har fått en uppfräschning.

Nypremiären på Stora scenen skulle enligt plan ha skett 12 december, men det blir en mindre försening avslöjades under morgonen.

ANNONS

– Utflytten från teaterhuset har ju inneburit att vi möter publiken på fler sätt, i andra städer, i en lägenhet vid Hötorget. Men nu är snart stambytet klart. Jag kan avslöja att det blir stor premiär torsdagen 9 januari, säger Dramatens vd Maria Groop Russel.

Sedan väntar en rad spännande uppsättningar.

Hela Dramatens repertoar hittar du här.

Greta Thunbergs tal på Stora Scenen

Och vi pratar inte enbart teater, för att locka en ny publik görs i dag flera olika samarbeten under Dramaten&, som i dagarna firar tio år.

– Det har varit en flodvåg av möten och samarbeten där teatern möter konst, vetenskap, musik, dans, olika institutioner och personer. Jag tänker framförallt på att det kommit så mycket människor som aldrig varit på teatern förr, säger programansvariga Helena Seth.

Under våren arrangerar Dramaten bland annat en läsning av miljökämpen Greta Thunbergs tal på både svenska och engelska med ett stort antal skådespelare ur Dramatens ensemble.

– Vi jobbar mycket med att hitta ämnen som diskuteras både i media och hemma kring köksbordet och ta in det på teatern. Därför kommer vi i vår att tala om klimatet och Greta Thunberg, som känns helt rätt i tiden just nu.

Projektet heter We Hear You och har premiär 31 januari på Stora Scenen.

Kvinnor och deras idéer

Flera andra av vårens uppsättningar har också starka kvinnor i rollerna, däribland Kvinnostaden av Christina Pizan med flera som har premiär på Elverket 4 april.

Den feministiska urskriften från 1405 var en reaktion på sin tids kvinnofientlighet och pjäsen bygger alltså på texter av framstående medeltida kvinnor som Hildehard von Bingen, Heliga Birgitta, Marie de France och Trota av Salerno.

Den framförs av tio kvinnliga skådespelare på scenen – och en hel del av materialet presenteras för första gången på svenska.

– Det är kul och viktigt att det blir tillgängligt på svenska. Och det blir alltså ingen reading utan en gestaltande teatral uppsättning, säger regissören Staffan Valdemar Holm.

John Websters klassiker Furstinnan av Amalfi fortsätter på temat kvinnohat. Pjäsen hade urpremiär i London 1613, på beställning av Shakespeare och har nu översatts till svenska.

– Furstinnan var en orädd kvinna som trodde hon skulle klara sig från mord och tortyr från sina två bröder. Det är en spännande revanschpjäs som visar på motsättningar som existerar än i dag, berättar regissören Suzanne Osten.

Pjäsen som Niki & The Dove har skrivit helt ny musik till har premiär 29 februari på Stora Scenen.

Till sist kommer Dramatens besökare även att kunna se Kristina Sandbergs hyllade romantrilogi om hemmafrun Maj, med premiär 26 mars.

Sarah Riedel i nyskriven musikal

För de yngre bjuds det bland annat på den nyskrivna musikalen Får jag vara med? av barnboksförfattaren Stina Wirsén som gör debut både på Dramaten och som dramatiker.

Musiken står kompositören Sarah Riedel för och regisserar gör Anna Vnuk.

– Jag läser själv Stinas böcker för min dotter. Det har varit så lyxigt att få jobba med de här två fantastiska kvinnorna, säger Sarah Riedel innan hon avslutar onsdagens presentation med att smälla av en av låtarna från musikalen.

Dramaten, Nybroplan, Stockholm, Sverige