Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Komikern som är rädd för att få stryk

Komikern Nisse Hallberg är aktuell med ny föreställning "Trött".
Nisse Hallberg sticker ut hakan i sin nya föreställning. Trots att han är konflikträdd.

Alla får sin släng av sleven när Nisse Hallberg reder ut vad han egentligen tycker om saker i nya showen Trött.
– Jag vill att åtta av tio älskar min stand-up. Och att två ska hata den.

ANNONS

Egentligen handlar det inte alls om konflikträdsla. Men bokningsbolaget ville marknadsföra Nisse Hallbergs nya föreställning Trött på det viset. Och Nisse vågade inte riktigt säga till. På stans mest parisiska uteservering, Babylon i Björns trädgård, och mellan cigaretterna, vill komikern ändå försöka berätta att Trött snarare handlar om att ha åsikter.

Om ryssen kommer, då är jag ryss.

Nisse Hallberg

Konflikter har han egentligen inga problem med – får han mothugg lägger han sig bara platt.

– Det gäller att anpassa sig. Jag menar, om ryssen kommer, då är jag ryss.

Men vad är det då som är fel med konflikter? Som stand-up-komiker är det inte sällan att man hamnar där det skaver, i det konstiga och obekväma som de flesta relaterar till. Eller att i hårda ord, men med viss kärlek, häckla personer eller fenomen som de flesta av oss retar oss på.

Då balanserar man väl mellan ett garv eller att någon blir förbannad ibland? 

– Ja, och så vill jag ha det. Jag vill att åtta av tio älskar min stand-up. Och att två ska hata den. Jag hade nyligen ett kvartsamtal med ett känt svenskt band som tagit väldigt illa upp när jag skämtat om dem – men det var såklart rätt jobbigt.

Komikern Nisse Hallberg är aktuell med ny föreställning "Trött".

Komikern Nisse Hallberg på sitt stammisställe Babylon i Björns trädgård. Foto: Daniel Díaz

För grund och botten handlar det om att han är rädd att få stryk, en känsla han burit med sig ända sedan han var barn, berättar han och vänder blicken ut mot Björns trädgård.

ANNONS

– Södermalm var ett rätt så annorlunda område – innan rapsmiljonärer som du flyttade hit och allt blev så lugnt var man skraj hela tiden, säger Nisse som växte upp vid Zinkensdamm.

Jag, er reporter, är visserligen från Skåne, men rapsmiljonär? Jag håller igen ett leende. Nisse ber om ursäkt direkt.

Vinner på scen

Konflikträdd eller ej har han kvar skämtet om bandet med i föreställningen tillsammans med åsikter om cirkus, maträtter och djurparker. Uppe på scen är det svårt att få stryk och skulle någon ge sig in i en verbal fajt är han rätt säker på att han skulle vinna.

– Jag har snackat mig ur det mesta, när jag tänker efter har jag nog aldrig fått på käften faktiskt.

Nisse Hallberg har heller aldrig haft problem med att vara personlig. Till synes tveklöst har delat med sig av sin hypokondri och självmedicinering, i den förra förställngen Jag är sjuk. Så till den grad att han fick höra att publiken visste allt om honom – förutom om vad han tyckte om saker och ting.

Alla ska vara snälla mot varandra

Nisse Hallberg

Så vad tycker du då?

– Egentligen inte så mycket mer än att alla ska vara snälla mot varandra. Och för att hitta något mer fick jag  ändra min arbetsmetod lite grann inför den här föreställningen.

Tidigare gick han ut för att hitta inspiration. Ut i verkligheten för att prata med folk. Ett exempel är hur han hamnade på Sturehof bredvid en man som ville bjuda på Landsortlager för att sedan erkänna att han försökt mörda sin fru med akupunkturnålar. Perfekt material för stand-up. Nu vill han istället skriva utifrån eget huvud, snarare än att samla på sig lustiga anekdoter.

Har du lärt dig om dig själv, genom att byta metod? 

– Att jag hatar Thaikiosker. För jag älskar varmkorv, men alla korvställen har lagt ner och thaikiosker har tagit över. Annars har jag inte lärt mig så mycket mer än att det är lättare att hitta saker du inte tycker om än saker du gillar.

Så vad gillar du då?

–Alkoholmonopolet, Flygande Jacob, och artisten Sting.

Sting? 

– Ja det sitter i sedan jag var jazztrummis och fnös åt allt annat än lärd musik och en publik som hade svart polo. Det där har jag släppt idag. Men Sting håller jag fast vid.

Du kan se Nisse Hallbergs föreställning Trött på Chinateatern 17 oktober 

Fakta

Saknar att duscha

Namn: Nisse Hallberg

Från: Södermalm

Ålder: 34 år

Bakgrund: Nisse spelade hardbop, jazztrummor och har även arbetat länge som kock, ett yrke han inte saknar alls. ”Jag kan sakna att ta en öl och duscha efter ett långt pass i köket, men annars är det ett svinigt yrke och jag var en svinig och otrevlig kock”.

Ändå ser han ett samband mellan att vara musiker, kock och komiker – det handlar om att göra människor glada.

De tre bästa Stinglåtarna enligt Nisse: Shape of my heart, Roxanne och I was brought to my senses

China Teatern, Berzelii park, Stockholm, Sverige