Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Han berättar historien om låten Shoreline

Tom Jerry Boman spelade en avgörande roll för Broder Daniels låt Shoreline.
Tom Jerry Boman spelade en avgörande roll för Broder Daniels låt Shoreline.

Sveriges största indielåt? Shoreline med Broder Daniel såklart.
På tisdag handlar SVT:s Hitlåtens historia om Shoreline. På Debaser Strand kan du se programmet lajv tillsammans med andra fans.

Indielåtarnas indielåt är nog Shoreline med Broder Daniel. Men hur gick det till när den spreds över Sverige?  Det är temat för Svt:s program Hitlåtens historia den här veckan. På Debaser strand tar man tillfället i akt och visar programmet på storbild, i realtid. Bakom arrangemanget står Tom Jerry Boman, som själv spelade en stor roll i låtens historia.

– Jag var hemma hos en polare och spelade in låten på MiniDisc från teven när Broder Daniel körde låten på Sen kväll med Luuk. Sen la vi upp den på internet och så spreds den.

Alla älskade låten. Ville jämt höra den. Och den vanligaste uppmaningen till DJ:s på indiescenen i flera år var ”spela Shoreline” menar Tom Jerry.

– Låten gick ju inte riktigt att få tag i för alla, även om vi laddat upp den. Broder Daniel släppte den inte själv förrän flera år senare.

Vad tyckte bandet om att du piratkopierade den på det här sättet? 

– Jo, men det var väl ok. Särskilt eftersom det spädde på myten om dem som ett väldigt svårt band. Ett band som hade världens bästa låt men som inte släppte den.

En folkrörelse

Så här skriver SVT: Broder Daniels ”Shoreline” är inte en hitlåt i traditionell mening, men är å andra sidan den enda svenska låt som har ett eget monument. Shoreline har berört människor på ett sätt som inte går att mäta med statistik, en låt som får folk att tatuera sig och starta hyllningsklubbar till låtens ära. Hitlåtens historia följer Shorelines resa från piratkopia till en egen liten folkrörelse och försöker reda ut hur det blev en grej att ropa ”Spela Shoreline”.

19-23 på Debaser Strand, Hornstulls strand 4

Debaser Hornstulls Strand, Hornstulls strand, Stockholm, Sverige