Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Blattar is the new black”

Evin Ahmad, skådespelare, är aktuell med sin debutroman.
Evin Ahmad, skådespelare, är aktuell med sin debutroman.

Huvudrollen i filmen "Dröm vidare", sommarpratare i P1, Hamlet på teaterscenen och nu – debutromanen "En dag ska jag bygga ett slott av pengar".
2017 är Evin Ahmads år.

ANNONS

Evin Ahmad kan räknas in som en av Sveriges mest intressanta skådespelare.

I år har man sett henne på bioduken i prisbelönta ”Dröm vidare” där hon hyllats för sin huvudroll. Hon har spelat Hamlet på Folkteatern i Göteborg och i somras hörde man henne sommarprata i radion.

Nu kan hon även titulera sig som författare.  Evin Ahmad har just gett ut sin debutroman: ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”, som tagits emot fint av kritikerna.

Ingen självbiografi

”En dag ska jag bygga ett slott av pengar” är en prosadikt om en om en ung konstnär från Akalla som kommer in på scenskolan och i boken skildas vägen dit, från förorten till de fina salongerna på Östermalm.

Att det inte är en självbiografi är Evin Ahmad noga med att poängtera, trots likheterna med huvudkaraktären.

Hon säger att vissa delar stämmer in, som att hon är uppvuxen i Nystad, Akalla, och att hon har en pappa som är vaktmästare och skådespelare, men att även de delarna är dramatiserade.

– Jag ville skildra en komplex ung kvinna och hennes klassresa ur ett känslomässigt perspektiv. Jag ville beskriva segregationen och vad den gör med människor som växer upp i utanförskap.

Akalla finns alltid där

Hon tycker att vi måste börja prata mer om klass.

– Både jag och bokjaget har behövt anpassa oss och fått lära oss alla de här sociala koderna som gäller i de finkulturella rummen. Som scenskolan till exempel.

ANNONS

Det betyder inte att Evin Ahmad har förträngt sitt ursprung, tvärtom, Akalla finns med henne i alla rollkaraktärer som hon gör, allt från Marie Antionette till Hamlet.

– Den platsen betyder oerhört mycket för mig, även om jag har lämnat den, säger hon.

Evin är trött på att hennes resa ofta beskrivs som en solskenshistoria om någon som har slagit igenom från ingenstans.

– Det är ett faktum att jag kom in på scenskolan och det är ett faktum att jag har utbildat mig till skådespelare i tre år. Jag har jobbat arslet av mig för att ta mig dit jag är idag, säger hon.

Krävs smarthet att byta koder

Ursprunget är en del av hennes kämparglöd, och hon ser det som en tillgång.

– Genom klassresan får man tillgång till olika typer av rum och lär sig att anpassa sig efter dem. För att byta koder på det viset krävs det att man är ganska smart.

Men hon pratar också om att det har blivit så inne med förortens kultur. I boken skriver hon:

”Turen har kommit till oss blattar. Vi är det nya. Blattar is the new black. Vi har alltid varit svarta.”

Hon pratar om kulturell appropriering, att anamma något från en kultur med en lägre status.

– Det här med kläder till exempel. Nu är det inne för den vita medelklassen att se ut som vi alltid har gjort i förorten, med mjukisbyxor och hoodietröjor. Skillnaden är att den som är fattig på riktigt skulle aldrig åka in till stan i mjukisbyxor, säger hon.

Drömde stort som 17-åring

Redan som tonåring fick Evin Ahmad sin första filmroll som Yasmine i ”Ett öga rött”. Mitt i träffade henne då, som 17-åring med stora drömmar om actionroller i Hollywood.

Tio år senare står regissörerna i kö för att jobba med henne. I slutet av året ser man Evin Ahmad på bioduken i Helena Bergströms film ”Vilken jävla cirkus”.

Efter det här superåret undrar man vad nästa steg blir.

Evin avslöjar att hon ska vara med i sin första internationella film, ”Girls of the sun” med bland annat Julie Delpy i en av rollerna.  Drömmen om actionroller är plötsligt nära. I höst börjar inspelningarna.

– Jag ska spela en kurdisk peshmerga soldat. Måste börja jobba med min kurdiska, nu pratar jag med svensk brytning.

Akalla, Stockholm, Sverige