Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Författarscénen på Kulturhuset firar 20 år

Ingemar Fasth
Ingemar Fasth

Al Gore i illasittande kavaj, en Salman Rushdie som gjorde lite som han ville och till sist en efterlängtad fransk-algerisk författare.
I tjugo år har Ingemar Fasth bjudit in internationella författare att prata med Stockholmspubliken på Kulturhuset.

Hans första passion var filmen, ändå är det litteratur som sysselsatt Ingemar Fasth på Kulturhuset de senaste 20 åren. Det var då den internationella författarscenen debuterade på Kulturhuset med hjälp av lite pengar från Stockholm stad som var kulturhuvudstad det året.

– Det var verkligen ett hemsnickrat projekt där jag fick agera både programdirektör, producent och vaktmästare samtidigt. Men vi lärde oss genom att prova saker och nu vågar jag säga att vår författarscen verkligen påverkat kulturlivet i Stockholm. Inte minst för att det öppnat upp stan för världens alla författare.

Salman Rushdie på Megastore

Trots att han, enligt sig själv aldrig varit en ”karriärjeppe” med ambitioner att bli exempelvis kulturminister. har han nu drivit författarscenen i 20 år. Särskilt minnesvärda kvällar för Ingemar Fasth var bland annat när den hotade författaren Salman Rushdie dök upp med sitt säkerthetsteam och stressade upp alla genom att lugnt promenera över plattan för att kolla skivor på Megastore som låg där då.

Eller när superkändisen Al Gore, som gjorde entré via en varuhiss i stora byxor och illasittande kavaj, talade med Stockholmspubliken bara för att en halvtimme senare flyga vidare för att käka middag med Storbritanniens dåvarande premiärminister Tony Blair. Då hade de också massor av folk ute på Sergels torg som såg samtalet i direktsändning via en tevebuss som stod parkerad där.

– Men det allra finaste var nog när vi efter att ha försökt i tolv år fick hit den fransk-algeriska författaren Nina Bouraouis. Har du en gång klivit in i i hennes litterära landskap vill du stanna och sluka allt hon skrivit. Hon har verkligen en egen röst.

Bagaren på scen

Under fem dagar, 22–27 januari, firas att Internationell författarscen fyller 20 år. Gäster under veckan är Jaume Cabré, Jens Nordenhök, Marie Darrieussecq, Kim Thúy, Sébastian Boudet, Linn Ullmann, Kjell Westö, Asli Erdogan och Ian McEwan.

– Om jag ska välja ut något att tipsa om skulle jag nog ta den vietnamesiska kokboksförfattaren Kim Thúys möte med den franske bagaren Sébastian Boudet som pratar om sitt förhållande till hemlandets matkultur.

Vad händer sen, blir det 20 nya år? 

– Nej, jag är väldigt glad och stolt att det blev så här många år.  Det är helt fantastiskt egentligen. Men, nu tar vi ett år i taget.

Kulturhuset, Stockholm, Sverige