Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Hitta hem” – årets tema på internationella poesifestivalen

Några av de internationella poeter som kommer framträda på festivalen.
Några av de internationella poeter som kommer framträda på festivalen.

Är du sugen på att lyssna på poesi? Då finns möjligheten att besöka Stockholms internationella poesifestival på Konstakademien den 15-16 november.
– Poesin är ett konstverk som är absolut nödvändigt för människan, säger festivalens grundare Madeleine Grive.

ANNONS

Årets tema för Stockholms internationella poesifestival är ”hitta hem”.

– Vi tänkte att det är något som är allmängiltigt för alla människor. Att man vill ha en plats där man känner sig hemma, trygg och kan slå sig till ro, säger festivalchefen Madeleine Grive. 

pressbild-madeleine

”Poesin är ett konstverk som är absolut nödvändigt för människan. Det uttrycker människans känslor och tankar på ett unikt sätt”, säger festivalens grundare Madeleine Grive. Foto: 10TAL

Hoppas inte på demonstrationer

Temat utforskar begreppet ur flera perspektiv och handlar även om de människor som tvingas fly från sina hem på grund av krig, förtryck eller naturkatastrofer.

År 2010 hade festivalen det liknande temat ”välkommen”, i samband med den stora flyktingvågen som kom till Sverige. Något som väckte en stor debatt.

– Vi hade demonstrationer utanför Dramaten med Sverigedemokrater som läste poesi och andra litterära texter som en motvikt till vår festival. Det var fruktansvärt.

Tror du att det kan bli en liknande situation i år?

– Nej, det tror jag inte.

ANNONS

Världskända poeter

Några av poeterna som ska framträda på festivalen är Raúl Zurita från Chile, Sylva Fischerová från Tjeckien, Maria Stepanova från Ryssland och Carolyn Forché från USA. 

– Jag är väldigt glad och stolt över årets festival. Det är många av mina favoritpoeter som kommer som jag har lyssnat på och läst genom åren.

Även serietecknaren och poeten Nina Hemmingsson, författaren och skådespelaren Saga Becker och musikern och poeten Slowgold är klara för Stockholms Internationella Poesifestival. 

Stockholms internationella poesifestival pågår mellan den 15 och 16 november på Konstakademien. 

Konstakademien, Fredsgatan, Stockholm, Sverige