Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Här hittar du kulturupplevelser utomhus

Gänget bakom nya pjäsen Skuldsanering som spelas utomhus, under Liljeholmsbron.
Gänget bakom nya pjäsen Skuldsanering som spelas utomhus, under Liljeholmsbron.

Sommarstockholm fortsätter att bjuda på kultur under bar himmel. Film, festivaler och en pjäs under en bro i Hornstull
– Jag gillar den punkiga känslan här, säger Rojda Sekersöz som regisserat föreställningen Skuldsanering.

Sommaren lever vidare i Stockholm hela augusti och inte minst tack vare alla kulturevenemang som sker under bar himmel. Förutom Stockholms kulturfestival som börjar 15 augusti (som dessutom har fri entré) har en nyskriven pjäs premiär 18 augusti. Den heter Skuldsanering och spelas utomhus, under Liljeholmsbron i Hornstull. Det är en historia om konduktören Saga som träffar en passagerare som vägrar gå av vid tågets slutstation.

För regin står Rojda Sekersöz, känd för sin hyllade debutfilm (Dröm vidare). Till Allt om Stockholm säger hon att hon tog uppdraget dels för att hon tyckte om manuset men också för miljöns skull.

– Under bron är verkligen inget ställe för en teater egentligen och den punkigheten tyckte jag var väldigt kul att jobba med. Vi har också försökt behålla den känslan i scenografin; att du ska luras in att du befinner dig någon annanstans utan hela tiden under en bro i Hornstull, säger hon.

Kulturell skatteåterbäring

Förutom Skuldsanering fortsätter Parkteatern med sin ”kulturella skatteåterbäring” vilket betyder gratisföreställningar runt om i Stockholm och dess förorter. På fredag är det exempelvis dags för komikern Babben Larsson att stå på scen i Vitabergsparken och på och söndag  spelar Goran Kajfeš Subtropic Arkestra på samma plats när jazzklubben Fasching flyttar ut verksamheten i det fria.

Svettigt på duken

Sist men inte minst är det också dags för Stockholm Filmfestival att visa 80-talsrullar i Rålis. Mellan 16 och 20 augusti visas fem olika filmer. Först ut är den sommarsvettiga klasskampen i filmen Do the right Thing. (Frågan är dock om inte Dirty Dancing som visas två dagar senare är ännu svettigare).

Filmvisningarna är gratis.

Stockholm, Sverige