Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Jamaica hyllas med stor strandfest

Ekhagens strandbad.
Jamaicas självständighet firas med en heldagsfest på Ekhagens Strandbad.

Bad, musik, dans, karibisk mat och mycket mer står på dagordningen när Jamaicas självständighet firas med en heldagsfest på Ekhagens Strandbad.
– Vi är otroligt stolta över att få uppmärksamma och sprida den Jamaicanska kulturen här i Sverige, säger arrangörerna.

Snart är det dags för den karibiska ö-nationen Jamaica att fira sin nationaldag. Detta uppmärksammas med en stor heldagsfest den 5 augusti på Ekhagens Strandbad ett stenkast från Universitetet.

Enligt medarrangören Ilke Öztenar blir det en dag i glädjens tecken med aktiviteter för hela familjen.

– Självklart blir det mycket dans till reggae och dancehall, men vi bjuder även på föreläsningar, dansuppvisningar och lekar för barnen. Dessutom serveras autentiska jamaicanska maträtter och vi har även en jamaicansk frisör på plats som erbjuder drop in-klippningar, berättar hon.

ilke-oztenar

Arrangören Ilke Öztenar berättar om hur det bara bor 370  personer från Jamaica i Sverige, men att den jamaicanska kulturen trots detta har en stor inverkan på till exempel musik och danstrender. Hon tycker att det finns många anledningar att lyfta fram och sprida kunskap om det karibiska öriket.

– Människorna på Jamaica har en helt fantastisk förmåga att visa vänlighet och framförallt glädje, vilket vi självklart vill se mer av här. Under dagen finns det gott om möjligheter att omfamna kulturen genom föreläsningar om till exempel historia, kultur och dans, säger Ilke Öztenar.

Ilke berättar också om hur flera researrangörer idag erbjuder direktflyg till Jamaica, och om hur fler och fler svenskar upptäcker det unika landet har att erbjuda.

– Och vi är otroligt stolta över att få uppmärksamma och sprida den jamaicanska kulturen här i Sverige. Kom och njut av bra musik, smaka en bit matkultur och lär känna Jamaica. Dessutom är det fri entré.

Fakta

Här hittar du Jamaica i Stockholm

Jamicanska klubbkvällar: Nuh Linga kör flera gånger om året nattklubb med jamaicanska artister på Kraken vid Globen (Rökerigatan 1D)

Kryddstark karibisk mat: Hos foodtrucken Yardie kan du samtala med jamaicaner och äta gott

Butik för reggaefantaster: På Soundkilla (Sankt Eriksgatan 48) hittar du både musik och andra jamaicanska produkter och snygga kläder

Jamaicansk musik: Gör även ett besök hos Michael Goulos på Skivbörsen (Sankt Eriksgatan 71)

Källa: Ilke Öztenar
Ekhagens strandbad, Stockholm, Sverige