Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nu blir Jörgen Lantz ett med Björne igen

Jörgen Lantz blev rikskänd som Björne, men utan dräkten var han förhållandevis anonym.
Jörgen Lantz är tillbaka som Björne. OBS, bIlden är ett montage.

Showen är ny men rösten är sig lik. Genom barnprogrammet Björnes magasin blev skådespelaren Jörgen Lantz rikskändis under 90-talet.
Nu är han tillbaka som Björne på Maximteatern.

ANNONS

– Var inte orolig Snigel, du får också vara med, säger Jörgen Lantz, med den omisskännliga rösten som flera generationer förknippar med barnprogramsfiguren Björne.

Det blir ju rätt
svettigt härinne.

Jörgen Lantz

Han är i full färd med att klä på sig den ikoniska björndräkten i kapprummet på Maximteatern.– Det blir ju rätt svettigt härinne, medger han innan huvudet åker på.

Några foton i dräkt utan Björnes huvud är uteslutet.

– Så har det alltid varit. Man vill ju inte bryta illusionen, säger Jörgen Lantz.

Genom barnprogrammet Björnes magasin blev skådespelaren Jörgen Lantz rikskändis under 90-talet.

Jörgen Lantz blev rikskänd som Björne, men utan dräkten var han förhållandevis anonym. ”Det gjorde ingenting, de frågade till och med om jag ville ha ansiktet synligt och mask runt omkring. Men då tar man ju bort hela illusionen av en teddybjörn!” säger Jörgen Lantz. Foto: Pekka Pääkkö

ANNONS
Fakta

Jörgen Lantz var Björne i 13 år

Björnes magasin hade premiär den 31 augusti 1987.

Jörgen Lantz spelade Björne mellan åren 1987–2000, därefter tog Pontus Gustafsson över.

Det allra sista avsnittet av Björnes magasin sändes 2004.

Efter att Lantz slutade som Björne uppstod en tvist med SVT om vem som äger rättigheterna. Jörgen Lantz tidigare försök att sätta upp en show med figurerna från programmet stoppades, men nu har han fått licens av tv-bolaget.

Den 25 november har Björnes favoriter premiär på Maximteatern. Medverkar gör originalmedlemmarna Jörgen Lantz, Kerstin Wikström och Anders Linder. Även Björnes följeslagare Snigel och Hugo kommer att finnas med på scen.

Den 25 november har Björnes favoriter premiär på Maximteatern. Snigel är så klar med!

Den 25 november har Björnes favoriter premiär på Maximteatern. Snigel är så klar med!

Dräkten är likadan som den 74-åringen praktiskt taget levde i under de 13 år han spelade in Björnes magasin på SVT.

– Det hade man väl aldrig räknat med att det skulle gå så bra. Man fick ju ställa om sitt liv och leva som björn, säger han och skrattar.

Björnes magasin skapades och producerades av Kerstin Hedberg och Anitha Bäckström. Men Jörgen Lantz var med från starten och fick därmed möjlighet att påverka figuren.

– När jag testade för rollen hade man bara en idé om att ha ett djur i programmet. Men efter att jag berättat historien om hur teddybjörnen uppkallades efter Theodore Roosevelt så bestämde vi oss för en björn.

En kombo av Ville, Valle och Viktor

Han hade också en del önskemål kring kostymens utseende. Björnes känslor skulle synas i ansiktet och personligheten skulle vara en kombo av karaktärerna i tv-programmet Ville, Valle och Viktor, som han själv spelat i tidigare.

Robert Gustafsson var
ju precis som Björne
en besserwisser.

Jörgen Lantz

– Ville som besserwisser, Valle som ”å ena sidan, å andra sidan” och Viktor som sanningssägaren. De lyckades bra, konstaterar Jörgen Lantz och tar en tugga av kokosbollen som fick bli dagens frukost.

Utöver det ytliga ville han även kunna krypa, stå på händer och dansa samba i kostymen…

– De fick anpassa den lite efter mig.

I varje program hade han sällskap av en kompis – skådespelarna och manusförfattarna Robert Gustafsson, Marie Öhrn och Eva Funck var bland de första.

– Robert Gustafsson var ju precis som Björne en besserwisser och det passade väldigt bra för vi konkurrerade med varandra hela tiden.

Gick rykten på den tiden

De 650 programmen som Jörgen Lantz var med och spelade in sändes på SVT mellan 1987 och 2002, men han slutade redan två år tidigare.

Jag var både alkoholist
och storrökare hette det.

Jörgen Lantz

– Jag fick inte sparken faktiskt som tidningarna skrev, men jag orkade inte bry mig. Producenten (Kerstin Hedberg reds. anm) blev sjuk så de ställde in inspelningen av den nya säsongen. Någon månad senare gick min fru bort i cancer så då hade jag verkligen ingen lust.

På den tiden gick det också en hel del andra rykten kring skådespelaren.

– Jag var både alkoholist och storrökare hette det. Det sista hörde jag först häromdagen, att jag behövde gå ut och röka var femte minut. Jag har aldrig rökt en cigarett i mitt liv så det var rätt roligt.

Jörgen Lantz och Anders Linder spelade först mot varandra i barnprogrammet Ville, Valle och Viktor. Nu återförenas de på scen, tillsammans med ytterligare en originalgäst från Björnes magasin – Kerstin Wikström.

Jörgen Lantz och Anders Linder spelade först mot varandra i barnprogrammet Ville, Valle och Viktor. Nu återförenas de på scen, tillsammans med ytterligare en originalgäst från Björnes magasin – Kerstin Wikström. Foto: Pekka Pääkkö

Pjäsen tar avstamp i musiken

Tur är väl det, för det finns knappast tid för rökpauser när tv-progammet för första gången förvandlas till liveshow på Maximteatern.

Då spelar Jörgen Lantz återigen Björne, sida vid sida med vännerna och de gamla kollegerna Kerstin Wikström och Anders Linder, i föreställningen som tar avstamp i musiken på skivan Björnes favoriter från 1994.

– Det är både en familjeföreställning och en nostalgiföreställning för dem som vill uppleva det igen.

Björnes favoriter har premiär på Maximteatern den 25 november.

Fakta

Fem andra shower för hela familjen

Pippi Långstrump på de sju haven

I mitten av december är det världspremiär på Intiman för ett nyskrivet manus baserat på Astrid Lindgrens Pippi på de sju haven. Här får hela familjen följa med Pippi, Tommy och Annika på ett spännande äventyr på de sju haven med skratt och sång.

När: Premiär 13 december, 2018. Spelas fram till 13 januari, 2019
Var: Intiman. Odengatan 81, Vasastan


LasseMajas detektivbyrå och Hamletmysteriet

Lasse och Maja har tagit ledigt från detektivbyrån för att hjälpa museichefen Barbro att sätta upp Hamlet. Plötsligt upptäcker de att kungakronan har försvunnit. Med hjälp av publiken måste detektivduon, innan ridån går ner, ta reda på vem som lagt beslag på den åtråvärda kronan…

När: Spelas under vintern och våren fram till 17 april, 2019
Var: Dramaten. Nybroplan, Östermalm


Lilla Svansjön 

Unga Dramaten sätter upp Svansjön. Men istället för de graciösa svanarna som besökarna kanske hade förväntat sig dyker tre andra figurer upp på scen. Vad gör de när de märker att publiken förväntat sig något annat?

När: Premiär 23 november. Spelas till 13 december, 2018
Var: Lejonkulan på Dramaten. Nybroplan, Östermalm


Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Tage Danielssons klassiska berättelse om 14-åringen som tar från de rika och ger till de fattiga tar steget från rutan och blir scenföreställning, med nyskriven musik. Henrik Dorsin berättar sagan på scen. Anton Lundqvist gör rollen som Karl-Bertil Jonsson, och föräldrarna spelas av Vanna Rosenberg och Peter Dalle.

När: Spelas under vintern fram till 28 december, 2018
Var: Scalateatern. Wallingatan 32, Vasastan


Alice

Lewis Carrolls saga om Alice som faller ner i ett kaninhål har tolkats otaliga gånger. På Marionetteatern spelas nu en specialskriven version för dockteater. Det är en berättelse om att bli stor, och befinner sig någonstans mellan verklighet och fantasi.

När: Nypremiär 23 februari. Spelas fram till 23 mars, 2019
Var: Lilla Scenen på Kulturhuset Stadsteatern på Bodholmsgången 13, Skärholmen