Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Bilder på klassisk Stockholmsgraffiti samlas i ny bok

Graffiti. Ny bok. Svensk Old School Graffiti. Waco, Brain, Slay och Cruel i Alby 1987.
Graffittikonstnärerna Waco, Brain, Slay och Cruel i Alby 1987.

I början av 1980-talet kom graffitin till Sverige på allvar.
Nu har tre vänner letat fram 500 bilder från pionjärtiden, på målningar som sedan länge är borta.
2 november är det releasefest för boken Svensk Old School Graffiti på Södermalm.

ANNONS

En graffitimålning har ofta kort liv. Någon målar den och strax därefter är sanerare på väg. Eller också målar någon annan över den, eller byggnaden rivs efter en tid.

Därför finns nästan inget kvar av allt det som skapats sedan hip-hopen och graffitin kom till Sverige, i början av 1980-talet. Men bilderna av dem finns – om man letar. Och det har vännerna Martin Lexelius, Fredrik Nilsson och John Kjellström gjort.

– Vi har bedrivit detektivarbete och nått folk i hela Sverige som har letat igenom sina källare och byrålådor. Och vi har fått ett otroligt gensvar, säger Martin Lexelius.

Graffiti. Ny bok. Svensk Old Shool. Panic Stand By, av Mitch och Rif

Panic Standby i Östberga 1984, av Mitch och Rif. Foto: Dept/Nico Cleyndert

Tidiga fotografier

I november kommer boken ut, där trion samlat cirka 500 fotografier från perioden 1984–1992. Svensk Old School Graffiti heter den (förlag: Spraydaily).

– Egentligen är det två perioder. 1984–1986 var en tid med väldigt glad, naiv, charmig och oskuldsfull graffiti. Sedan kom ett stilbyte. Graffitin blev hårdare, vassare och mer tekniskt avancerad. Det var ofta samma personer som målade,  de utvecklades och influerades av graffitin i andra länder, säger Martin Lexelius.

Fasader och tågvagnar

Spännvidden i boken är stor. Här finns allt från färgglada fasadmålningar till bombade tågvagnar. Förklarande texter finns inte med; bilderna får tala för sig själva. Däremot finns korta citat och minnen från graffitimålarna själva.

– Det viktiga för oss har varit att dokumentera. Alla utövare hade sin egen historia och sin egen anledning till att måla. För en del var estetiken viktigast, för andra behovet av att synas och göra något förbjudet, säger Martin Lexelius.

ANNONS

Graffitil. Ny bok. Svensk Old Shool. Verket Buster från 1989.

Buster, målad av Buster. Gubbängen1989. Foto: Mikael Nordqvist

Bokens upphovsmän var själva utövare under perioden – Martin Lexelius under signaturen Core.  Det är det namn han fortfarande använder och han betonar hur viktiga åren med sprayburk var.

– De åren formade mig som person. Därför har det varit otroligt roligt att få se alla dessa bilder, säger han.

Mycket Stockholm

Fotografierna kommer från städer runt om i Sverige, många av dem från Stockholmstrakten där aktiviteten var stor. Orsaken till att man satt 1992 som slutpunkt är flera. Dels slutade många att måla då och gick över till andra former av skapande, som musik. I stället tog en yngre generation vid, med nya stilar och ideal. Dels startade tidskriften Underground Productions 1992.

– Från 1992 och många år framåt publicerade Underground Productions bilder på graffiti i Sverige. Därför finns den redan dokumenterad, säger Martin Lexelius.

Releasefest, öppen för alla: Den 2 november kl 17–21 på Il Caffé på Södermannagatan 23, på Södermalm.

Graffiti. Ny bok. Svensk Old School. Nasty av Disey 1989

Nasty av Disey , Skanstull 1989. Foto: Dare

il caffè söder, Södermannagatan, Stockholm, Sverige