Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Konsthallen Mint ska ge nytt liv till nedlagda Sveagalleriet

Konsthallen Mint öppnar i ABF-husets källare.
Konsthallen Mint öppnar i ABF-husets källare.

27 år efter att Sveagalleriet lades ner väcks lokalen till liv.
Nu flyttar stans nya konsthall Mint in i källaren. Där riktas ljuset mot konst rotad i arbetarrörelsens arv och historia.

ANNONS

1961 invigdes Sveagalleriet i källaren i ABF-huset på Sveavägen. Under drygt 30 år verkade galleriet bland annat för att främja studieintresserades kunskap kring konst, konsthantverk och konstindustri.

1992 lades verksamheten ner – men nu återuppstår platsen på nytt.

”Vill erbjuda en konstscen som saknats i Stockholm”

Den 12 april slår konsthallen Mint upp dörrarna i lokalen.

Det är curatorna Emily Fahlén och Asrin Haidar som ligger bakom initiativet, i samarbete med ABF Stockholm, Konstfrämjandet Stockholm och Arbetarrörelsens arkiv.

– Vi vill gräva där vi står. Vår förhoppning är att erbjuda en konstscen som vi tycker har saknats i Stockholm, rotad i arbetarrörelsens arv och rika historia, men som också aktiverar konsten, rörelsen och bildningstanken i ny tid, säger Emily Fahlén och Asrin Haidari i en kommentar.

Arbetarfokus i premiärutställningen

Framöver kommer flera utställningar, såväl som studiecirklar och program att arrangeras. Premiärutställningen knyter an till ABF:s historia som arbetarnas bildningsförbund.

I de två gallerirummen visas både samtida och historiska verk, däribland den georgiska konstnären Giorgi Gagoshidzes nyproducerade film “The invisible hand of my father”.

Filmen berättar historien om hans pensionerade far, som förlorat sin högra hand i en arbetsplatsolycka i Portugal. Handen blir en påminnelse om skiftande ekonomiska landskap – från Sovjetunionens kollaps till 2008 års globala finanskris.

Invigningen äger rum den 12 april, klockan 17-20, i ABF-husets källare på Sveavägen 41. Utställningen pågår till den 12 maj.

ANNONS

Öppettider onsdag–fredag 12-18, lördag–söndag 12–16

ABF Stockholm, Sveavägen, Stockholm, Sverige