Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ny mässa med svenskt hippt konsthantverk

Stockholm craft week drar igång sin första upplaga 3-6 oktober. Bild på konsthantverk av Anna Tedestam.
Utställningar och event runt om i Stockholm. Anna Tedestam (bilden) ställer ut på Bellmansgatan.

Svenskt konsthantverk är hett eftertraktat runt om i världen, men inte lika känt och uppmärksammat här hemma. Det är något branschen hoppas ändra på med den första upplagan av Stockholm Craft Week.

ANNONS

Den 3 till 6 oktober drar den nya satsningen igång.

Enligt egen utsago ärStockholm Craft Week det första evenemanget i sitt slag med fokus på svenskt konsthantverk.

I innerstan och i Gustavsberg kommer man kunna ta del av vernissage, utställningar, öppna ateljéer, performance och workshops. Förhoppningen är att Stockholm Craft Week det ska kunna bli ett årligt återkommande evenemang.

Några av de platser där evenemanget kommer äga rum är Nationalmuseum, Gustavsbergs Konsthall, Galleri Glas, Stene Projects och G-studion.

Det är Konsthantverkscentrum, Värmdö kommun och Konsthantverkarna som står bakom satsningen.

Stockholm Craft Week 3-6 oktober. Karol Zarbock deltar i ett gruppintervju 5 oktober.

Karol Zarbock (hennes konst på bilden) deltar i en gruppsamtal med andra konstnärer 5 oktober.

Tolkningar av Odysséen

En av utställningarna under Stockholm Craft Week är Sexy Food, som hålls på Götgatan 31. Det är plattformen Dotdotdot som kurerar utställningen.

– Utställningen består av totalt 15 konstnärer, som alla fått göra sin egen tolkning av Homeros Odysséen. De har fått helt fria tyglar. Sedan har vi satt ihop det till en sammanhängande utställning, säger Petter Rhodiner, en av grundarna till Dotdotdot.

ANNONS

Utställningens namn, Sexy Food, anspelar på lekfulla konsten i utställningen. Namnet refererar även till mat, en viktig komponent i berättelsen om Odysseus.

Sexy Food, utställning på Stockholm craft week. xoxo / penelope av Lisa Juntunen Roos och Bodybuilding Mirror av Sofia Eriksson.

Detaljbilder från Sexy Food, ”xoxo / penelope” av Lisa Juntunen Roos och ”Bodybuilding Mirror” av Sofia Eriksson.

Nya konstnärer ges utrymme

Dotdotdots jobbar med att lyfta fram nya och ännu oetablerade konsthantverkare. Deras utställningar består inte av traditionella konsthantverk.

– Vi ställer ut moderna, nytänkande konsthantverk, som ofta är mer åt det konstinriktade hållet. Mer materialbaserad konst än klassiskt hantverk, säger Petter Rhodiner.

Vad anser du om att man har startat Stockholm Craft Week?

– Det är ett jättebra intiativ. Det känns också som att det ligger rätt i tiden. Det känns som att kosthantverk har har legat och varit på gång här ett tag, säger han.

– Konsthantverk har börjat färgar av sig på många andra fält och har synts på olika evenemang och happenings inom mode, design och konst. Det här blir första gången konsthantverket får en egen möjlighet att visa upp sig.

Hela schemat finns på stockholmcraftweek.se.

Götgatan 31, Stockholm, Sverige