Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Spana in snirkliga konstverk på Djurgårdens nya utställning

Alice Aycock-utställningen på Djurgården
Utställningens största verk väger strax under sju ton och kom i åtta bitar som fick monteras ihop på plats.

Den internationellt erkända skulptören Alice Aycock ställer ut verk som inspireras av naturkrafter, leksaker och nöjesfält.
– Alice är en internationell stjärna som nu får lysa även här i Stockholm, säger verksamhetsledaren Sara Sandström Nilsson.

ANNONS

Den 73-åriga konstnärinnan befinner sig i hemstaden New York och kunde av förklarliga skäl inte vara med på visningen av sin utställning på Djurgården.

Utställningen heter ”Turbulence” och längs med Djurgårdsbrunnsviken och uppe i Rosendals trädgård står sex skulpturer som flanörer och besökare kan ta del av gratis.

– Alice räknas som en av de mest betydande skulptörerna i världen och är en internationell stjärna som nu får lysa även här i Stockholm, säger Sara Sandström Nilsson som är verksamhetsledare för prinsessan Estelles kulturstiftelse.

Djurgårdens nya utställning av Alice Aycock. Verksamhetsledare är Sara Sandström Nilsson.

Sara Sandström Nilsson framför verket Hoop-la. Foto: Olle Anrell

Utställningen är den första i stiftelsens regi.

– Kronprinsessparet bildade stiftelsen förra året för att främja kulturverksamhet i Sverige, säger Sara Sandström Nilsson.

Ett av verken ställs ut i Rosendals trädgård.

Ett av verken, ”Alien twister”, ställs ut i Rosendals trädgård. Foto: Olle Anrell

Skulpturerna som nu ställs ut på Djurgården har tidigare stått på Park Avenue i New York och Alice Aycock är känd för sina offentliga utsmyckningar som till exempel finns på 14 universitet i USA.

ANNONS

Det gemensamma för verken på Djurgården är rörelse och okontrollerbara krafter.

Djurgårdens nya utställning av Alice Aycock

”United cyclone” är det enda verket som inte är vitt i utställningen. Inspirationen kommer bland annat från snurrleksaker. Foto: Olle Anrell

Verket ”Spin-the-spin” är också inspirerat av berg- och dalbanor. Alice Aycock älskar nämligen nöjesfält och när konstnären besökte Sverige inför utställningen var det inte museerna som var höjdpunkten berättar Sara Sandström Nilsson.

– Ingenting var bättre än att besöka ett folktomt Gröna Lund. Alice kunde namnen på alla attraktionerna.

Djurgårdens nya utställning av Alice Aycock. Mimmi Welander ska tillsammans med två andra kollegor bemanna utställningen varje dag.

Utställningen kommer att vara bemannad alla dagar under perioden mellan 11.00 och 16.00 av Mimmi Melander och två andra kollegor. Guidade visningar kommer att hållas dagligen. Foto: Olle Anrell

Utställningen invigs digitalt av prins Daniel nu på söndag och kommer att visas 7 juni till 27 september.

Djurgården, Stockholm, Sverige