Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Blicka in i kostymernas magiska värld på Kulturhuset Stadsteatern

Klädskaparna Malinda Damgaard och Camilla Thulin.
Klädskaparna Malinda Damgaard och Camilla Thulin.

Scenmagi uppstår inte bara på scen. Det tar Kulturhuset Stadsteatern fasta på i sin nya utställning Kostymdrama där de lyfter fram arbetet som sker bakom kulisserna på teatern.

ANNONS

I mitten av oktober öppnar en ny utställning i Studion på Kulturhuset Stadsteatern. Här djupdyker man i teaterkostymernas magiska värld och besökarna får möta alla de yrkesroller som skapar scenmagi genom sitt hantverk: kostymdesignern, tillskäraren, skärddaren, patineraren, modisten och kostymteknikerna.

Över ett sextiotal av de kostymer som tagits fram för kulturinstitutionens teateruppsättningar från 1991 fram till idag visas i utställningen. Där återfinns allt från kreationer i spets från Pygmalion 1996, till romantiskt avskalade kostymer i Livläkarens besök 2015, till rosa sidenkreationer i My Fair Lady 2017.

Kändisar inom scenkostym på scen

Dessutom arrangeras även fem kvällar om kostymernas magiska värld.

Publiken får då möta Nordens ende plymmakare Tim Mårtenson, modisten och hattmakaren Malinda Damgaard och lära sig om klädvård med designern och vintage-samlaren Camilla Thulin.

De kan även höra skådespelarna Robert Fux och Sofia Ledarp prata med Tiina Rosenberg om scenkostymens betydelse och inte minst se Ruth Bendts, borgmästarinnan i Mjölby, vintage-garderob komma till liv i på catwalken,

Den 18 oktober klockan 17.00–19.00 är det öppen vernissage i Studion på Sergels Torg 3. Utställningen pågår till och med den 8 december 2019.

Fakta

Fem kvällar om kostymernas magiska värld

Samtalen äger rum i Studion, Kulturhuset Stadsteatern klockan 17.30–19.00. 

31 oktober: Möt ”The Master of Feathers” – om plymmakeriets historia i Sverige och Tim Mårtensons resa till fullfjädrad plymmakare

7 november: Ta hand om dina kläder – klädvård med designern och vintage-samlaren Camilla Thulin

14 november: Kliv in i Ruths vintage-garderob – och catwalk! Ingela Bendt, författare och journalist, i samtal med Minna Mattsson, vintagefantast.

18 november: Den andra huden – skådespelarna Robert Fux och Sofia Ledarp i samtal med Tiina Rosenberg om scenkostymens betydelse

5 december: Kvinna för sin hatt – möt modisten Malinda Damgaard som skapar hattar till både kungligheter och världsstjärnor

Kulturhuset Stadsteatern, Sergelgatan, Stockholm, Sverige