Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

De tar dig med bakom kulisserna på stans rejvscen

Linus Nyström och Lukas Wigardt har gjort en dokumentär om rejvkulturen i Stockholm.
Linus Nyström och Lukas Wigardt har gjort en dokumentär om rejvkulturen i Stockholm.

En ärlig skildring av livet bakom kulisserna på stans underground- och rejvscen. Så beskriver filmskaparna Linus Nyström och Lukas Wigardt sin nya dokumentär.
– Vi har lagt ner blod, svett och tårar i den här filmen, säger Lukas Wigardt.

ANNONS

Efter mer än fyra års arbete har nu dokumentärfilmen Stockholm Folkanda presenterats för allmänheten. Filmen beskrivs av skaparna som en ärlig skildring av livet bakom kulisserna på stans underground- och rejvscen där folk dansar nätterna igenom i övergivna industrilokaler och avlägsna skogspartier.

Vill slå hål på fördomar

Med filmen hoppas filmskaparna kunna sticka hål på många av de fördomar som finns om undergroundscenen.

– Många tror att rejv handlar om droger och kriminalitet men min bild är en helt annan, och det vill jag vill visa upp i filmen, säger klubbarrangören Linus Nyström som står bakom projektet tillsammans med dokumentärfilmaren Lukas Wigardt.

Stockholm Folkanda.

Ur dokumentärfilmen Stockholm Folkanda som förhandsvisas på Bio Rio.

Men ingen reklamfilm

Linus Nyström är dock noga med att poängtera att de inte vill skönmåla rejvkulturen, utan har strävat efter att visa upp en balanserad bild.

– Det är ingen reklamfilm utan vi tar även upp problem, hinder och utmaningar, säger han.

Från tom lokal till full fest

Dokumentären behandlar både dåtid och nutid och varvar arkivbilder och intervjuer med mängder av nytt filmmaterial. Tittaren får en historisk tillbakablick från 90-talet fram till idag men får också följa med bakom kulisserna när dagens fester planeras och byggs upp.

– Man får uppleva transformationen och se hur tomma industrilokaler förvandlas till stora rejvfester, säger Lukas Wigardt och fortsätter:

ANNONS

– Tittaren får ta del av det hårda arbetet som ligger bakom en fest och samtidigt lära känna en del av människorna, karaktärerna och eldsjälarna.

Linus Nyström och Lukas Wigardt bjuder in till biovisning på Bio Rio i januari 2020.

Linus Nyström och Lukas Wigardt bjuder in till biovisning på Bio Rio i januari 2020. Foto: Mats Wurnell

En kulturhistorisk skildring

Dokumentären Stockholm Folkanda släpps i en tid när huvudstadens undergroundscen upplever en stor tillväxt. Filmens skapare Linus Nyström, som även är en av stans ledande rejvarrangörer, hoppas att filmen också kan fungera som en kulturhistorisk skildring.

– Jag tycker det är kul att scenen växer och jag hoppas att dagens klubbkids med filmens hjälp kan få en inblick i historien och ställen som Docklands, The Office och Kruthuset, säger han.

Biovisning på Bio Rio

I skrivande stund är det inte bestämt när Stockholm Folkanda kommer att ha officiell premiär, eller hur den kommer att distribueras. Vad som däremot är klart är att nyfikna Stockholmare kommer att kunna se filmen vid en förhandsvisning på Bio Rio i januari 2020.

– Vi har lagt ner blod, svett och tårar i den här filmen så vi hoppas att många kommer och tittar på dokumentären och hänger med oss. Sedan är det inte omöjligt att det blir fest efteråt, säger filmaren Lukas Wigardt.

Dokumentären Stockholm Folkanda visas på Bio Rio den 30 januari 2020. Mer information och biljetter finns här.

Bio Rio, Hornstulls strand, Stockholm, Sverige