Ger ut lättläst bok om lesbisk kärlek
Mian Lodalen.
Mian Lodalen.

Hon ger ut lättläst bok om lesbisk kärlek

Kultur 

Södermalmsbon, författaren och feministikonen Mian Lodalen släppte nyligen sin första lättlästa bok om lesbisk kärlek. En av få som finns om hbtq-personers liv.
– Det här handlar om demokrati. Vem som ska ha tillgång till ordet, säger Mian Lodalen.

ANNONS

Trots att lättlästa böcker har getts ut i Sverige i många år finns än idag ett tomrum vad gäller böcker om hbtq-personers liv och lesbisk kärlek. Det vill författaren, journalisten och den lesbiska feministikonen Mian Lodalen ändra på.

Sedan debutromanen Smulklubbens skamlösa systrar (2003), som skildrar lesbisk kärlek i dagboksform, har hon gett ut en rad böcker som utspelar sig  i homovärlden. Och i februari släpptes hennes allra första lättlästa bok. I Första natten får läsarna följa två unga tjejer som möts en vårkväll i Stockholm och blir blixtförälskade.

– Det är en bok om ung kärlek, den här första natten och hur deras förhållande utvecklas initialt. Jag blev faktiskt lite förvånad över att jag, så här gammal som jag är, lyckas vara den första med något som har med det här temat att göra. Boken fyller ju ett tomrum inom den här typen av litteratur, säger Mian Lodalen.

Jag är inte förvånad över att de lättlästa böcker som finns om samkönade relationer är mellan män.

Mian Lodalen, författare.

Det fåtal lättlästa skildringar av samkönade förhållanden som finns handlar framförallt om kärlek mellan män. Varför tror du att det är så? 

– Det är en väldigt bra fråga. Nu närmar vi oss 8 mars och internationella kvinnodagen och det kommer att vara fokus på feminism och kvinnofrågor, mäns överordning över kvinnor, och det är ju ingen skillnad i den här genren. Det har ju alltid varit så att män har haft ett företräde framför kvinnor, så jag är inte förvånad över att de lättlästa böcker som finns om samkönade relationer är mellan män. Men jag är glad och stolt över att ha skrivit den här boken.

En angelägen genre

Efter ha satt sig in mer i lättläst litteratur under arbetets gång, känns det egna bidraget till genren också ännu mer angeläget. Vem som ska ha tillgång till ordet är i högsta grad en demokratisk fråga, betonar författaren.

– En av fem svenskar kan inte ta till sig informationen i en vanlig dagstidning. Det här är en stor grupp människor. Det är inte bara nyanlända som den här genren vänder sig till, utan även andra människor som av andra skäl har svårt att läsa vanliga böcker. Det är makt, att kunna läsa, tala och skriva. Det här kan vara en väldigt bra ingång till annan litteratur.

Att det är lätt att läsa betyder däremot inte att det är lätt att skriva, avslöjar Mian Lodalen.

– Detta var nog bland det svåraste jag gjort. Det var några vändor fram och tillbaka till redaktören, ska jag erkänna. Du kan inte använda dig av synonymer på det sättet, du kan inte göra liknelser, ha komplicerade ord. Du måste skriva med korta meningar. Samtidigt ska det vara spännande, du ska få läsaren att vilja läsa vidare. Det var en stor utmaning, säger hon. Jag är stolt över att jag tycker mig ha fått ihop en fin kärleksfull historia, som är på allvar och på riktigt, som är lättläst men inte platt.

Blir minst en uppföljare

Redan nu har Mian Lodalen bestämt sig för att skriva minst en uppföljare till Första natten. Hon hoppas också att fler författare ska skriva lättlästa böcker på liknande teman.

– Jag kan bara föreställa mig hur tomt det är vad det gäller transpersoners villkor och liv. Det gäller också den vanliga litteraturen, även där finns luckor att fylla. Jag hoppas på många fler historier och att det här kan vara en dörröppning till det.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Fler liknande artiklar

Den belgiska stjärnpoeten Maud Vanhauwaert öppnar poesifestivalen
Kultur

Ord möter musik och teater på poesifestival

Kultur

Gatukonstgalleri flyttar in på Östermalm

Kultur

Nu börjar Stockholms litteraturfestvival

Barn

De blandar popmusik och sagor i ny barnpodd

Kultur

Från ”landsförrädare” till nationalikon

Film

”Blattar is the new black”