Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ljust och färgstarkt på nya Nationalmuseum

Nationalmuseet
Den 13 oktober öppnar Nationalmuseum återigen för allmänheten efter fyra års renovering.

Efter att ha varit stängt i fem år öppnar nyrenoverade Nationalmuseum åter på lördag – ljusare, mer färgstarkt och med plats för fler besökare. Vi fick en förhandstitt i lokalerna – häng med på en smygtitt!

ANNONS

Fem år har gått sedan Nationalmuseum stängde. Sedan dess har museet tömts på konstverk, renoverats och byggts om.

Prislappen för renoveringen översteg den beräknade och landade till sist på 1 255 miljoner kronor.

Dubbelt så många besökare – tre gånger så mycket konst

När museet nu öppnar igen har det inte bara kapacitet att ta emot dubbelt så många besökare, utan även att visa tre gånger så mycket konst som innan. De utökade publika ytorna har åstadkommits genom att flytta ut magasin, verkstäder och kontor.

Man har också installerat ett nytt ventilationssystem och dolt i rosetter i taket som håller luftfuktigheten jämn, så att all typ av konst kan visas i nästan hela huset.

Norra ljusgården har förvandlats till Skulpturgården. Foto: Pekka Pääkkö

Norra ljusgården har förvandlats till Skulpturgården. Foto: Pekka Pääkkö

Ljusgårdar med himlen som tak

En desto synligare förändring är att över 300 förbyggda fönster har öppnats upp, vilket gör att konsten kan upplevas med en ny ljussättning – och staden som bakgrundsvinjett.

ANNONS

Dessutom har museet fått tillbaka sina två ljusgårdar. Den södra ljusgården som byggdes igen på 1960-talet med hörsal, magasin och utställningsrum, har öppnats upp och inrymmer nu ett hisstorn dolt bakom en gigantisk flätad vägg av mässing.

Den norra ljusgården som glasades in 1996 rymde tidigare museets restaurang. Den har i dag förvandlats till Skulpturgården.

Nationalmuseet

De nya färgerna i museet ska ge en ny och förstärkt konstupplevelse. Foto: Pekka Pääkkö

Ny väggfärg lyfter fram konsten

För att på bästa sätt rama in och lyfta fram konsten har väggarna i de olika salarna målats i färger som rödbrunt, grågrönt, djupblått, grönt, gult, rött och rosa.

På första våningen i salen, där museets samling från 1800-talet visas, går väggarna i gult. Även takvalven, som tidigare var vita, har målats om.

– Här har man skrapat fram originaltaket och sedan har man gjort en rekonstruktion av takmålningen i resten av salen, säger Cecilia Brännvall, projektchef för bygget från Statens Fastighetsverk och pekar på ett av takvalven.

Utöver taken tycker hon att besökarna ska rikta blicken nedåt och ta en ordentligt titt på de vackra golven och stuck-arbetet i dem.

Nationalmuseet

I salen där museets samling från 1800-talet visas har takvalven som tidigare var vita rekonstruerats baserat på originaltakmålningen. Foto: Pekka Pääkkö

700 000 föremål och konstverk

På de tre våningarna visas konstverk och föremål ur Nationalmuseums omfattande samling på över 700 000 objekt.

Just nu visas även en rad tillfälliga utställningar, så som John Singer Sargent, A&E Design och Design Stories.

När: Nationalmuseum öppnar åter för allmänheten 13 oktober, 2018
Var:  Södra Blasieholmshamnen

Nationalmuseum, Stockholm, Sverige