Var med och lyft bortglömd kvinnohistoria – Allt om Stockholm
8 mars blir det skrivstuga i stensalen på Livrustkammaren.
8 mars blir det skrivstuga i stensalen på Livrustkammaren.

Var med och lyft bortglömd kvinnohistoria

Kultur 

På Internationella kvinnodagen nästa vecka kan du hjälpa till att uppmärksamma kända kvinnor i historien. Då bjuder Livrustkammaren in till skrivstugan Art+Feminism.

ANNONS

På onsdag hoppas arrangörerna från Livrustkammaren få folk att samlas i skrivstugan för att skriva om en person de tycker saknas i historiebeskrivningen på Wikipedia.

– Det känns både roligt och bra att vi anordnar skrivstugan Art+Feminism. Det är viktigt för oss att all den kunskap som produceras här på museet också blir tillgänglig för alla, säger Linnéa Karlberg, digital samordnare på Livrustkammaren.

Vill förändra snedfördelningen på Wikipedia

Idén har de hämtat från ett globalt initiativ där frivilliga sedan 2014 anordnat nära 300 Wikipediaskrivstugor världen över. Under hela mars månad går det att hitta skrivstugor på olika platser med ett mål: Att förbättra representationen bland Wikipediaskribenter och att inkludera bortglömda personer i vår gemensamma historia.

Linnéa Karlberg.

Linnéa Karlberg.

Sedan starten har tusentals artiklar om kvinnor i historien skrivits. Trots det saknas fortfarande artiklar om många anmärkningsvärda och kända kvinnor i historien och konsten.

– Wikipedia är ett uppslagsverk där alla kan bidra, och eftersom den här snedfördelningen är tydlig, anser vi att det vårt och allas ansvar att försöka förändra det och överlag förbättra informationen på Wikipedia, säger Linnéa Karlberg.

”Upphovsmannen var en kvinna”

Klockan 17.30 bjuds också deltagarna på en förhandsvisning av Svt-filmen ”Upphovsmannen var en kvinna” som är en berättelse om bland andra Alma Haag, en av Sveriges första pressfotografer, som kom att dokumentera några av förra seklets största nyhetshändelser.

När: Skrivstugan äger rum onsdagen den 8 mars. Drop-in kl 12-20. Var: Livrustkammarens stensal på Slottsbacken 3.

Läs mer

I samma anda vill redaktionen tipsa om boken ”En annan historia”. Det är en bok som samlar 51 porträtt på kvinnor som alla, enligt redaktören Lina Thomsgård, bör känna till.

 

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Fler liknande artiklar

Kultur

”Något av det fetaste som gjorts”

Kultur

Han bjuder på riktiga kyssar på sitt bageri

Konsert

Bob Hund till sommarens grönaste festival

Kultur

Hästen och människan i fokus i ny utställning

Kultur

Petters nya album – en reaktion mot hat

Kultur

Adelsman blir sopåkare