Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Människoliknande robotar från London gör besök på Tekniska muséet

Nu flyttar Robots in på Tekniska museet
17 juli öppnar utställningen Robots på Tekniska muséet.

Utställningen Robots blev en publiksuccé i London. Nu har de humanoida robotarna flyttat in på Tekniska muséet.
Här möter vi bland annat Maria från sci-fi-filmen Metropolis, Terminator-legenden T-800 och en japansk nyhetsuppläsare.

ANNONS

En människoliknande robotbebis möter besökarna i entrén till en av utställningssalarna på Tekniska muséet. Den blinkar, rör på armarna och bröstet häver sig upp och ner precis som när vi människor andas.

Den är en så kallad animatronic, en sorts robot tillverkad för specialeffekter främst inom film.

– När ni ser bebisar bli kastade upp i luften i en stuntscen, eller släppta ner från en bro och fångade av hjälten är det oftast inte en riktig bebis utan troligtvis en sådan här som används, berättar Ling Lee, curator på Science Museum i London där Robots ursprungligen visades under 2017.

Ling Lee curerade Robots-utställningen på London Science Museum

Ling Lee curerade Robots-utställningen på London Science Museum. Foto: Sandra Eriksson

500 år av robotar på display

Hon var med och skapade utställningen som visar upp en av världens mest omfattande samlingar av humanoider (robotar skapta i vår avbild) som nu flyttat in på Gärdet.

– Robots var en dröm för oss på museet. Det finns inte något föremål som involverar så många olika fält. De väcker känslor hos människor, säger Ling Lee.

Utställningen är indelad i fyra olika delar och sträcker sig så långt som 500 år tillbaka i tiden.

Nu flyttar Robots in på Tekniska museet

En vadslagningsbägare som användes under dryckeslekar förr i tiden. Under kjolen finns en automatisk mekanism som får henne att röra sig över bordet. Den hon stannade framför fick dricka ur bägaren. Foto: Sandra Eriksson

Från automata till science fiction

En del beskriver den tidiga utvecklingen av automata, det vill säga figurer som kan röra sig automatiskt, och en annan riktar ljuset mot Marvels underverk, de ikoniska robotarna i populärkulturen och science fictions betydelse för framstegen.

ANNONS

Här hittas bland annat kända robotar som Terminator-legenden T-800 (1991) och Maria från Fritz Langs sci fi-film Metropolis (1927).

Nu flyttar Robots in på Tekniska museet

T-800 från Terminator finns nu på Tekniska muséet. Foto: Sandra Eriksson

I de andra sektionerna får besökarna lära sig om robotars olika delar och hur man bygger en robot, samt stifta bekantskap med de allra senaste humanoiderna som är försedda med artificiell intelligens.

Så som den japanska nyhetsuppläsaren Kodomoroid, den vänliga roboten Pepper och Kaspar som är skapad för barn med autismspektrumtillstånd och används inom sjukvården.

Nu flyttar Robots in på Tekniska museet

Den japanska nyhetsuppläsaren Kodomoroid. Foto: Sandra Eriksson

Humanoider i framtiden

– Hello Miss, utbrister en av de smarta robotarna och fortsätter att upprepa olika fraser på engelska och något annat språk som är svårt att urskilja.

RoboThespian, som den heter, är en skådespelarrobot som förutom att ha stått på museer runtom i världen även medverkat i filmer och pjäser, uppträtt som standupkomiker och varit vigselförrättare i Kina.

Nu flyttar Robots in på Tekniska museet

RoboThespian är specialiserad på kommunikation och underhållning. Foto: Sandra Eriksson

Sista chansen att se Robots i Europa

Robots är underhållande och fascinerande på samma gång och väcker minst sagt tankar om hur en framtid där vi lever sida vid sida med humanoider skulle kunna se ut.

– Vi lever i ett samhälle som blir allt mer teknologiskt och vi behöver definitivt prata om hur vi vill ha det i framtiden, därför visar vi den här utställningen, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet.

Stockholm är det första stoppet på världsturnén och sista chansen att se Robots i Europa innan den åker vidare till Asien.

Utställningen pågår 17 juli-15 mars.

Tekniska museet, Museivägen, Stockholm, Sverige