Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Arkeologiska fynd från vikingastaden Birka i ny utställning

Begravd på Birka – en ny utställning på vikingamuseet på Björkö.
Begravd på Birka – en ny utställning på vikingamuseet på Björkö.

Vikingabyn Birka är belägen på Björkö i Mälaren och brukar räknas som Sveriges första stad. På öns museum öppnar nu den nya utställningen Begravd på Birka där besökarna får möta fyra olika människor från tre olika sekel.

ANNONS

Vikingstaden Birka på Björkö grundades på 750-talet och var vikingarnas viktigaste handelsplats. Här byttes varor från när och fjärran och än i dag syns spåren efter de människor som föddes, levde och dog här.

1993 upptogs Birka-området på Unescos världsarvslista. Såhär löd motiveringen: ”Birka-Hovgårdenområdet är ett väl bevarat exempel på vikingarnas handelsnätverk under de tvåhundra år då de expanderade ekonomiskt och politiskt i Europa. Birka är en av de mest kompletta och orörda vikingatida handelsplatserna från åren 700-900.”

Båt från centrala Stockholm

En båttur från centrala Stockholm kan du alltså känna historiens vingslag, få en guidad visning i fornlämningsområdet, titta på arkeologiska skatter och njuta av den lummiga ön med utsikt över Mälaren.

Den 26 juni öppnar dessutom en ny utställning på Birkamuseet. Här får besökarna möta fyra olika individer: Älgmannen och Ynglingen från 700-talet, Kvinnan med den gröna bägaren från 800-talet och Krigarkvinnan från 900-talet.

Fyra människoöden

De levde under olika århundraden, hade olika social status, kön, ålder och yrken – men blev alla begravda på Birka. Nu får de nytt liv på museet genom fotografier och rekonstruktioner av deras gravgåvor och kläder.

Med hjälp av arkeologiska tekniker ges en inblick i hur livet kan ha sett ut på vikingatidens Birka genom deras historier.

Birka Museum, Adelsö, Sverige