Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Komikern Mattias Fransson gräver där han står

Kommer det kaniner ur hålet? Mattias Franssons nya pjäs handlar om en grop i skogen.
Kommer det kaniner ur hålet? Mattias Franssons nya pjäs handlar om en grop i skogen.

Ett hål i skogen. Vad betyder det?
Mattias Franssons nya pjäs Hålet utforskar underjorden, eller snarare det som kommer upp därifrån. Och så blir det kaniner på scen.

ANNONS

Han gräver där han står. I dubbel bemärkelse. Golvet på Orionteatern har blivit en bit skog med ett stort hål som central punkt. Och det är kring detta hål som Mattias Franssons nya pjäs kretsar.

– That’s it. Föreställningen handlar om det här hålet, vad som kommer upp ur det, samt hur det påverkar ett samhälle att levande varelser plötsligt dyker upp ur underjorden, säger han om sin blandning av sci-fi och saga som i vanlig ordning för Mattias Fransson, känd från Klungan och Mammas nya kille, berättas med humor.

Fortsätter gräva

Bakgrunden till hålet är Mattias barnföreställning Pojken som inte slutade gräva. När han lämnade den berättelsen kände han också att han någon gång ville återvända till sitt hål.

– Jag ville vända på perspektivet. Pojken som aldrig slutade gräva handlar om hur allt fler människor i bygden, pressen och samhället i stort sluter upp bakom en pojke som gräver ett gigantiskt hål. Men vad händer med hålet sen – vad händer när vi lämnat hålet bakom oss.

Föreställningen Hålet utspelar sig på en avlägsen plats i en skog någonstans, där det börjar röra på sig på grund av ett stort hål. Folk som bor i närheten har sett varelser komma upp ur hålet och kommunen skickar dit en byråkrat för att hålla platsen under uppsikt och sen går åsikterna i sär: är detta ett hot från underjorden eller snarare det som ska rädda Norrlands inland?

Vad tror du vi letar efter i ett hål?

– Ett hål väcker olika fantasier och drömmar på samma sätt som det gör när du blickar upp mot rymden eller ut över havet – fast vad som finns under jord känns mycket mer outforskat påstår Mattias och fortsätter:

– För när vi pratar om parallella världar, maskhål och svarta hål ute i rymden låter det vetenskapligt. Skulle någon påstå att det finns något liknade , fast under oss blir det direkt en saga. Det tycker jag är spännande.

ANNONS
Fakta

Premiär 13 oktober

Hålet spelas på Orionteatern från 13 okt 2017 till 10 dec 2017

Manus: Mattias Fransson och musiken till föreställningen är gjort av hans sambo och fästmö Frida Johansson.

Orionteatern, Katarina Bangata, Stockholm, Sverige