Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Plastskräp blir konst på Fotografiska

Mandy Barkers verk Penalty the world.
Mandy Barkers verk Penalty the world ställs ut på Fotografiska.

Mandy Barkers miljöengagemang förvandlades till konst. I sommar ställs Sea of Artifacts ut på Fotografiska,
– Jag ser mig själv först och främst som en fotograf snarare än aktivist.

ANNONS

Mer än åtta miljoner ton plast beräknas dumpas i haven varje år.  Allt från kläder, påsar, möbler och leksaker hamnar i vattnet där tyngre plast sjunker medan det övriga flyter på ytan.

Gör konst av plastskräp

Fotografen Mandy Barker ville få folk att inse hur farlig plasten som slängs i naturen är, att den inte bara förstör miljön utan även fisk-, djur- och fågellivet.

Hon fotograferade plastskräp på stränderna, men ingen brydde sig. Så istället började hon skapa verk av det insamlade plastskräpet och fotografera det.

Vill skapa medvetenhet

I sommar ställs hennes konst ut på Fotografiska.

– Min roll är som en slags tolk som har fakta och insikter i hur farlig plasten i havet är och kan presentera detta på ett lättillgängligt sätt. Ju mer jag genom forskningen får veta, ju mer fast besluten blir jag att kämpa för att skapa medvetenhet om att en förändring är nödvändig, säger Mandy Barker i en kommentar.

Utställningen pågår mellan den 8 juni och 25 augusti på Fotografiska i Stockholm

Fakta

150 bilder från kriget

Memoria är en ny utställning som pågår parallellt med Sea of artifacts.

Den pågår 14 juni till 15 september och innehåller 150 bilder av bildjournalisten ames Nachtwey som bevakat krigshärdar och katastrofområden i flera decennier. 

I samband med öppningen arrangerar Fotografiska den 14 juni kl 17.30-18.30 ett Artist Talk med James Nachtwey där han blir intervjuad av/samtalar med DNs fotograf Paul Hansen i cirka 30 minuter. Därefter ansluter Reportrar utan gränsers Lotta Schüllerqvist samt Lucia Ardovini från Utrikespolitiska Institutet för ett fortsatt samtal om vikten av fri press. 

West Bank, Ramallah, 2000 © James Nachtwey

West Bank, Ramallah, 2000 © James Nachtwey

Fotografiska, Stadsgårdshamnen, Stockholm, Sverige