Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Seriesmockan: Nu går kultbutiken i graven

Efter 24 år säger Erkki Häkli hejdå till sin seriebutik vid Sankt Paulsgatan
Efter 24 år säger Erkki Häkli hejdå till sin seriebutik vid Sankt Paulsgatan

Seriesöder blir en butik fattigare – anrika Serieslussen nära Mariatorget ska slå igen portarna.
Anledningen är dålig lönsamhet.
– Tiden har gått förbi den här typen av verksamhet, säger ägaren Erkki Häkli.

ANNONS

I hörnan Sankt Paulsgatan och Bellmansgatan har det i nära 35 år funnits en seriebutik. Men snart är eran slut.

Ägaren Erkki Häkli ger nu beskedet att han ska stänga Serieslussen. Ett beslut som vuxit fram de senaste åren, efter att affärerna gått allt trögare.

– Barn köper inte serier här längre. Det är så mycket annat som lockar, som twitter, twatter och twutter. Tiden har gått förbi den här verksamheten.

Allt från serier till leksaker

I butiken, som är fylld från golv till tak, säljs allt från gamla Kalle Anka till nya grafiska romaner och under det sista decenniet även leksaker, främst bilar.

Erkki tog över butiken i början av 90-talet, av en kvinna som innan dess också sålt serier här i runt tio år. Butiken var dessförinnan bland annat en zoo-affär.

Vad som kommer hända med lokalerna framöver är oklart. Erkki Häkli berättar att han fortsatt kommer ha kontraktet, men att han ska starta en helt ny typ av verksamhet. Bytet av rörelse kommer att ske under senare delen av året.

– Vad det blir är än så länge affärshemligheter.

Bäst är mötet med kunderna

Det han kommer att sakna mest från seriebutiken är mötet med människor. Såväl stamkunderna, som inte ens behöver berätta vad de vill ha, som de enstaka flanörerna som stannat till i butiken för att insupa atmosfären.

ANNONS

– Visst är det tråkigt att stänga, men det är den verklighet vi har. Jag vill inte gnälla allt för mycket. Nu ska jag försöka att sälja av så mycket jag hinner, jag har ett lager på 60 kubikmeter serier i källaren

Mariatorget, Stockholm, Sverige