Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Pet Sounds firar 40: ”Vi säljer inte ljud, vi säljer känslor”

Stefan Jacobson grundade Pet Sounds, tillsammans med Calle Eklund, i Stockholm 1979.
Stefan Jacobson grundade Pet Sounds, tillsammans med Calle Eklund, i Stockholm 1979.

Enligt Quentin Tarantino är Pet Sounds världens bästa skivbutik, den är också en av få som överlevt genom åren.
I slutet av november firar butiken 40 år.
– Det har varit en bergochdalbana, säger grundaren Stefan Jacobson.

ANNONS

Historien om skivbutiken Pet Sounds, som i dag är så starkt förknippad med Södermalm, började egentligen på Jakobsbergsgatan 6 i huset som brann för ett par år sedan. Det var där på Norrmalm som Stefan Jacobson och Calle Eklund öppnade butiken för 40 år sedan.

– Ville du ha musik på den tiden kunde du antingen trycka Rec och Play från radion, eller köpa en skiva. Det var de alternativen som fanns, säger Stefan Jacobson.

Drevs bort från Stureplan

Namnet fick butiken ärva efter The Beach Boys-plattan med samma namn. Fram till 1988 drev de stället ihop, sedan lämnade Calle Eklund företaget.

– Vi var väl inte sams en enda dag, jag och Calle. Vi är mycket bättre vänner i dag än vad vi var på 80-talet, säger Stefan och skrattar.

Fyra år senare gick flytten från Jakobsbergsgatan till Subrunnsgatan, men där blev de bara kvar i några månader. Stureplan förändrades. Små boklådor byttes mot italienska lyxvarumärken. Hyrorna höjdes kraftigt.

Stefan Jacobson 2004 på Pet Sounds. Cd-skivor i bakgrunden.

Stefan Jacobson på Pet Sounds 2004. Då regerade ännu cd-skivorna i butiken. Foto: Anders Gustafsson

Gick mot strömmen och byggde ut

1993 flyttade de in på den nuvarande adressen på Skånegatan 93. Då var lokalen betydligt mindre än var den är i dag.

Vi kallades hjältar.

ANNONS

Stefan Jacobson

Sommaren 2004 tog de över den gamla videobutiken intill och slog ut väggen.

– Det var då som det började gå dåligt för skivaffärer, men vi gick åt andra hållet, utökade och vann utmärkelser. Vi kallades hjältar.

Vad har ni som inte andra skivbutiker har? 

– Jag har inte riktigt svar på varför vi funnits i 40 år. Men vi kan erbjuda något som inte finns i andra skivaffärer. Många har tvingats stänga för att de fått hyreshöjningar de inte klarat av. Det har ju vi också fått, men vi har väl klarat av det.

Fakta

Highlights i Pet Sounds historia

1979 Öppnar på Jakobsbergsgatan 6 på Norrmalm.

1992 Flyttar till Surbrunnsgatan på grund av hyreshöjningar, men tiden där blir bara månader lång då lokalen ska göras om till soprum.

1993 Flyttar in på nuvarande adressen på Skånegatan 93 på Södermalm.

1994 Vinylskivorna börjar bytas ut mot cd-skivor (sedan skiftar det successivt tillbaka).

1996 Pet Sounds figurerar i Killinggängets tv-serie Percys tårar när karaktären Hardy Nilsson (Jonas Indes) försöker sälja på skivbutiken några ex av hans fanzine Common people.

2004 Köper videobutiken intill, slår ut väggen och utökar sin verksamhet.

2006 Öppnar Pet Sounds Bar på Skånegatan 53.

2008 Streamingtjänster lanseras i Sverige. Pet Sounds omsättning rasar med 40 procent på ett år.

2012 Restaurangen bommar igen.

2019 Startar helt ny musikplattform med filmade live sessions, musikpoddar, webbradio och artiklar under namnet Pet Sounds Paper.

Fortsätter att satsa digitalt

I dag är de fyra stycken som jobbar på Pet Sounds och de fortsätter att göra nya satsningar.

Senast i våras startade bolaget upp en digital musikplattform med filmade live sessions, musikpoddar, webbradio och artiklar under namnet Pet Sounds Paper.

– Vi har lyckats få så många kontakter genom åren, så nu tänkte vi att det var dags att att börja dra i dem, säger Niklas Berg som är en av initiativtagarna.Kändiskavalkad i butiken

Och det är fler än bara artister som fått upp ögonen för Pet Sounds genom åren.

Vi blev nog faktiskt
mer starstruck när
den gamla tennis-
spelaren Ulf Schmidt
klev in.

Stefan Jacobson

Till exempel figurerade skivbutiken i Killinggängets tv-serie Percys tårar (där Jonas Indes indiepopnörd Hardy Nilsson försökte sälja på Pet Sounds några ex av hans fanzine Common people) i mitten av 90-talet.

I en intervju publicerad hos Discogs kallar regissören Quentin Tarantino också Pet Sounds för världens bästa skivaffär – med ”ett enastående utbud och skivor i perfekt skick”.

– Det är inte många skivbutiker som har haft Tarantino i butiken tre gånger. Sedan har Björk varit här och köpt skivor, Elvis Costello och Little Steven. Det blir en del av vardagen att rockstjärnor och popstjärnor kommer hit. Vi blev nog faktiskt mer starstruck när den gamla tennisspelaren Ulf Schmidt klev in, säger Stefan och skrattar.

Niklas Berg och Stefan Jacobson. Foto: Pekka Pääkkö

Niklas Berg och Stefan Jacobson. Foto: Pekka Pääkkö

Vinylens revival

Från golv till tak är butiken fylld av färgstarka plattor, vinyler som cd-skivor, med gamla artister såväl som nya. Under 2000-talet krängde man mest cd-skivor, men de senaste sju åren har försäljningen av vinylskivor återigen växt sig stark.

– 80 procent av det vi säljer i dag är vinyl. Det är unga människor som köper vinyl och äldre som har gått tillbaka till det. Jag tror att det har att göra med att folk börjar tröttna på streaming.

Vinylen har också estetiska fördelar, vissa kunder kommer in och köper sin favoritartists album enbart för att rama in det och hänga det på väggen.

I den här butiken
säljer vi inte ljud,
vi säljer känslor.

Stefan Jacobson

Misstar butiken för ett musuem

Stefan berättar hur många som inte köper skivor tror att Pet Sounds är ett museum. De kommer in, tar en bild och tackar. Andra tar dem för en ljudbutik och börjar prata ljudanläggningar, men då säger grundaren bestämt ifrån.

– Jag stoppar dem och säger: ”I den här butiken säljer vi inte ljud, vi säljer känslor.” För det är det vi gör.

Vad tror du om framtiden? 

– Det har alltid varit tufft att ha skivaffär, det är inte så att man skrattar hela vägen till banken, utan man får anpassa sig. Men att ingen köper skivor längre är inte sant – vi har öppet sex dagar i veckan!

Pet Sounds, Skånegatan, Stockholm, Sverige