Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stadsteaterns skräddare syr skyddsförkläden till vården

Kulturhuset Stadsteaterns kostymavdelning startar tillverkning av skyddskläder till vården under coronakrisen våren 2020. På bilden: Gudrun Rösnes
Gudrun Rösnes på Stadsteaterns kostymavdelning som tillverkar skyddskläder till vården under coronakrisen.

Kulturhuset Stadsteatern har förvandlat delar av sitt tillfälliga huvudkontor i city till syateljé. Här tillverkar medarbetare skyddsförkläden till vård- och omsorgsboenden i Stockholm och nästan 10 000 har redan levererats.

ANNONS

Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg är stängt för renovering, men på sistone har man bland annat förvandlat marknadsavdelningens öppna kontorslandskap i city till syateljé.

Mask- och kostymateljéns arbete med nuvarande och kommande teaterproduktioner har skjutits fram för att kunna tillverka skyddsförkläden till vård- och omsorgsboenden i stan under coronakrisen.

– Det här är vårt sätt att tacka alla inom vård och omsorg. Det de gör är fantastiskt och ofattbart tufft. Det känns väldigt fint för oss att kunna bidra med en liten del i denna svåra tid under coronapandemin. Jag har redan fått fin återkoppling från personal ute i verksamheterna. Det tycker förklädena fungerar bra, säger Nancy Andreassen Peters, mask- och kostymchef på Kulturhuset Stadsteatern i en kommentar.

Godkänt och testat

Det som tillverkas är ett tvättbart skyddsförkläde i olika färger efter en prototyp framtagen av kostymateljén som godkänts av en av stadens medicinskt ansvariga sjuksköterskor och testats av personal inom äldreomsorgen.

Inför påsken fanns det också ett stort behov av plastförkläden av engångsmodell. Förra veckan på skärtorsdagen gjordes den första leveransen om 260 tvättbara skyddsförkläden och 9000 engångsförkläden.

Många vill hjälpa till

Nu fortsätter tillverkningen av tvättbara skyddsförkläden, totalt beräknas cirka 6000 kunna tillverkas inom en månad. Till en början har ett tjugotal medarbetare medverkat, men från och med denna vecka blir de ännu fler.

 

– Många hör av sig och vill hjälpa till: kollegor här på Kulturhuset Stadsteatern och från andra av Stockholms stads verksamheter men även sömmerskor runt om i Stockholm. Jag är också i kontakt med andra kulturinstitutioner i Stockholm, och det finns ett intresse, säger Nancy Andreassen Peters, mask- och kostymchef på Kulturhuset Stadsteatern.

ANNONS
Stockholm, Sverige