Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Stockholm får ny musikfestival

Kanyi Mavi är en av huvudakterna på ny festival i stan.
Kanyi Mavi är en av huvudakterna på ny festival i stan.

Världsmusik är temat nu när Gärdet får en värdig utmanare till Summerburst.

Stockholm får en ny musikfestival. Den kommer att ligga på Gärdet och vara en festival med världsmusik: från kinesisk pop till afrikansk hiphop och afrobeat. 

Enligt arrangörerna är festivalen som går av stapeln 9 september, inte bara musik utan även workshops, seminarium och föreläsningar för att besökarna ska ges tillfällen att få upp ögonen för annan musik än den nordamerikanska och västeuropeiska, det vi brukar kalla mainstream.

Fakta

Fler festivaler i sommar

Summerburst

9-10 juni (Gärdet)

Into the Factory:

10-12 augusti (Stora vika, Nynäshamn)

 Popaganda

1-2 semptember (Eriksdalsbadet)

Weekend-festivalen tar uppehåll och återkommer 2018. Det samma gäller Underbarelsen på Barnens ö.

Det är fortfarande oklart om Stockholm Music and Arts kommer att bli av.

Problem med världsmusik

Festivalens grundare Elin Törnqvist ser redan på förväg ut att vilja mota kritiken mot termen världsmusik i grind. I ett pressmeddelande säger hon att:

– Termen världsmusik är problematisk och i grund och botten handlar det om synen på musik. Vad som ses som mainstream här, som västerländsk pop, och sedan genres som ofta klumpas ihop som världsmusik för att de faller utanför normen. Vi vill utmana folks uppfattningar om vad begreppet världsmusik rymmer.

Fler festivalnyheter

I dag, tisdag, gick även Popaganda ut med att bokat det franska bandet Phoenix till sin festival. Redan klara akter på scenerna på Eriksdalsbadet är bland andra Tove Lo, Säkert Oscar Linnros och The radio dept.

Hur det blir med festivalen Stockholm music and arts är fortfarande oklart. Allt om Stockholm har varit i kontakt med arrangörerna som säger att de inte kan ge någon information om huruvida festivalen blir av eller inte.

 

Fakta

Artister som är klara för STHLM world music festival

Tiwa Savage 

Blev känd med sin hit ”Kele Kele Love” och är en av de populäraste kvinnliga popartisterna på den afrikanska kontinenten.

Kanyi Mavi

Sydafrikansk rappare.. Hon rappar på sitt modersmål isiXhosa och började 2002 att uppträda på open mic-klubbar runt om i Kapstaden. Sedan dess har hon delat scenen med hiphopartisten Bahamadia, legendariska producenten 9th Wonder och amerikanska lyricisten Rapsody.

Yacko

Indonesisk rappare som fick sitt första skivkontrakt när hon bara var 16 år gammal. Senare, efter att ha avslutat sin magisterexamen i Australien, släppte Yacko sitt första solohiphopalbum ”Refleksi” (EMI Music Indonesia) 2005. Sedan dess har hon släppt flera album. Yacko har varit en del av hiphopscenen i nästan 22 år och blivit en av de mest respekterade rapparna i Indonesien.

Falakumbe 

startade i Stockholm 2014 och har sedan flyttat mellan de svenska och tyska underjordiska scenerna. Det här är ett latinskt festband och  har jämförts med Gogol Bordello i deras gypsy-punk-sound,

Källa: STHLM world music festival
Gärdet, Stockholm, Sverige