Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Stockholms jazzfestival tänjer på gränserna

Oumou Sangaré afrikas stjärna och internationellt hyllad sångerska spelar på festivalen.
Oumou Sangaré afrikas stjärna och internationellt hyllad sångerska spelar på festivalen.

Du har kanske koll på fusions, bebop och swing? Eller känns jazz svårt och otillgängligt?
Festivalchefen, Eric Birath, listar bästa tipsen till både jazznörden och nybörjaren.

Den 6-15 oktober jammar världens jazzelit och den svenska jazzscenen loss på 40 scener runt om i Stockholm. Det gedigna programmet har 170 programpunkter. Flera kända scener i stan, såsom Fasching, Konserthuset och Berwaldhallen kommer att stå värd. Även mindre scener kommer husera lokala jazzakter, såsom BAS Bandhagen, Biocafé Tellus och kanske något otippat, Skärholmens kyrka.

– Jazzen är en konstform som finns överallt i samhället. Stockholms jazzfestival är en samlad manifestation av Stockholms jazzliv. Där stora internationella artister och Stockholms alla jazzmusiker ansluter sig för att visa upp sin bästa sida, säger Eric Birath, festivalchef.

Tony Allen

Tony Allen, afrobeatens fader, spelar tribute till sin trummande barndomsidol. Foto: Bernard Benant.

Jazzen är bred

Upplever du att du inte har så bra koll på jazzmusik? Att det känns svårt och otillgängligt? Enligt festivalen finns det något för alla och de vill erbjuda en musikalisk spännvidd.

– Vi vill visa att jazzen är väldigt bred och omfamnar och lånar olika uttryck och stilar. Festivalen vill visa upp den breda palett som ryms inom begreppet jazz. Den innehåller ett antal vilda bokningar, allt från hiphop till tradjazz. Vi vill ge publiken möjlighet att ta sig utanför sina vanliga invanda spår.

Pressbild. Damn! + Kristin Amparo + Shirin

Damn! + Kristin Amparo + Shirin, bjuder på spännande musikaliska möten. Foto: Pressbild Stockholms jazzfestival 2017.

Reeves är stjärnan

Under festivalen erbjuds flera internationella artister, bland annat trummislegenden Tony Allen, sångerskan Oumou Sangaré, pianisten Vijay lyer samt den prisbelönta saxofonisten Marius Neset.  Den stora stjärnan Dianne Reeves spelar på Kulturhuset/Stadsteatern på fredag den 6 oktober.

Bland de svenska jazzkatterna som spelar, kan du bland annat se Rigmor Gustafsson, Tonbruket, Damn!+Kristin Amparo+Shirin, Lina Nyberg Band och Kaah. Det finns också många lokala förmågor att upptäcka.

Fakta

Festivalchefens lista för jazznörden versus nybörjaren

Eric Birath, festivalchefen vill bjuda på överraskningar.

Eric Birath uppmuntrar till gränsöverskridande musikaliska möten. Foto: Privat

Till den navelskådande jazznörden

Oumou Sangaré –  Fre 13/10, kl. 19.00, Konserthuset

– Hon är en av Afrikas största röster som nyligen släppt en delvis svenskproducerad platta, Mogoya, som blev tokhyllad av internationell press. Kanske inte helt inom ramen för jazz.

KAAH – Mån 9/10, kl. 20.00, Vasateatern

– En av den svenska soulens stora, som varit viktig för den svenska soulens utveckling. Som jazznörd kan du gå dit och förvånas av hur mycket soul/funk lånar av jazzen. Du kan också behöva få lite dans i benen.

Damn! + Kristin Amparo! + Shirin –  Ons 11/10, kl. 19.00, Studion/Kulturhuset/Stadsteatern

– En extremt välartikulerad orkester som nu gör gemensam sak med Kristin Amparo som gjorde årets jazzplatta 2015. Ett härligt möte mellan dessa artister, ett uppträdande som tänjer på jazznördens gränser.

Till den nyfikne nybörjaren

Dianne Reeves – Fre 6/10, kl. 19.00, Stora scen/Kulturhuset/Stadsteatern

– Vokaljazz, framfört på ett makalöst vackert sätt. En av nutidens största röster inom jazzen.

Hiromi Duet: Featuring Edmar Castañeda – Sön 8/10, kl. 19.00, Berwaldhallen

– Hon är en av Japans största pianoekvilibrister och han en av Colombias coola harpister. När de här två spelar tillsammans, blir man helt tagen av den musikaliska förmågan. Men musiken lättillgänglig och okonstlad.

Tony Allen – Tribute to Art Blakey – Lör 14/10, kl. 20.00 Kägelbanan/Södra teatern

– Han är här med ett jazzprogram där han hyllar sin bardomsidol, trummisen Art Blakey. Men han är främst grundaren till Afrobeat, vilket inte går att undgå när han spelar jazz. Han har ett oemotståndligt svängingt beat.

Biljetter, scener och artister kan du hitta på jazzfestivalens hemsida: stockholmjazz.se

Stockholm, Sverige