Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Nu börjar Stockholms litteraturfestvival

Yukiko Duke
Festivalens konstnärliga ledare guidar oss.

Samtal på scen mellan författare och andra kreativa själar. Stockholms egen litteraturfestival vill ha ett annat upplägg än traditionella fråga-svar-intervjuer.
– Det finns en annan förståelse, säger Yukiko Duke som är konstnärlig ledare.

Stockholms litteraturfestival 27-29 oktober på Moderna museets koncept är att låta författare samtala med andra författare eller konstnärliga yrkesmänniskor på en scen framför publik.

– Vi tycker att det blir en annan sorts samtal då. Ett sökande efter en slutsats tillsammans snarare än det traditionella fråga-svarsamtalet, säger Yukiko Duke som är konstnärlig ledare för festivalen.

Vi bad henne tipsa om tre programpunkter.

Barnes och Harding

Den brittiske författaren Julian Barnes i konversation med Sveriges radios  chefsdirigent Daniel Harding. 

 Barnes senaste bok handlar om den ryska kompositören Dimitrij Sjostakovitj och hur det är att skapa under förtryck. TonstättarenSjostakovitj  levde och verkade i Sovjetunionen var stundom väldigt hyllad och andra gånger hårt kritiserad.  Under Stalineran var han så orolig för att bli bortförd att han hade en packad väska i trapphuset till sin lägenhet.

– Samtalet kommer att handla om skapande och förtryck och jag tror att det blir väldigt inspirerade, säger Yukio Duke.

Gappa och Diakité

 Petina  Gappa från Zimbambwe möter Jason DIakite( Timbuktu) vars bok En droppe midnatt, nyss också blivit en scenföreställning.

– Båda författarna skriver med botten i ras, klass och  kön och jag tror att de har väldigt mycket att säga varandra. Både Petina och Jason skriver med väldigt pastos om hur ras och klass påverkar en människa medvetet och omedvetet.

Det lilla livet

Daniel Sjölin, som även ingår i festivalens konstnärliga råd ska prata med den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir om det stora i det lilla livet.

– Det är feelgood-romaner som har en allvarlig underton som berättar om hur svårt det är att vara människa i dagens samhälle. Och vår egen Daniel Sjölin tycker jag också närmar sig dessa frågor. Han har också en förståelse för vad det innebär att skriva och skapa en bra förutsättning för den sortens samtal vi försöker skapa här. 

Moderna Museet, Stockholm, Sverige