Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Utforska drömmar på festival och konstmuseum

Meta isaeus-berlins verk Drömväggen finns att se på Prins Eugens Waldemarsudde.
Meta isaeus-berlins verk Drömväggen finns att se på Prins Eugens Waldemarsudde.

Fascinationen för drömmar och så kallade klardrömmar har alltid funnits. I dag bedrivs till och med medicinsk forskning på ämnet och föreläsningar poppar upp här och var.
Vi guidar till två event för dig som är nyfiken på drömvärlden.

ANNONS

Klardrömmar beskrivs som ett tillstånd mellan dröm och vakenhet, där vi är medvetna om att vi drömmer och kan stanna kvar i drömvärlden med insikten i behåll. Vissa kan till och med styra sina drömmar.

Forskning om drömmar

De senaste tio åren har det bedrivits mycket forskning kring drömmar i takt med att intresset för ämnet har växt sig allt större.

I dag är det så pass stort att det hålls föreläsningar om det för allmänheten – häromveckan var till exempel professor Adrian Parker i Stockholm för att prata om klardrömmar på Medborgarskolan i Stockholm.

– Vi jobbar hela tiden för att se vad människor är nyfikna på, vi sysslar med folkbildning och har märkt att det finns ett intresse för drömmar, säger Gabriella Ciszuk som är verksamhetsansvarig på studieförbundet.

Från flummigt till seriöst

Och bilden av klardrömmar som ett spekulativt inslag som hör hemma inom fantasyvärlden och populärvetenskapen börjar tack vare forskningsprojekten att försvinna.

– Vi skulle inte kunna ha en sådan föreläsning om det var flummigt. När man forskar om det i universitetsmiljö så har det en seriositet.

Föreläsning om klardrömmar

Du som missade Adrian Parkers föreläsning får en ny chans att lära dig mer om klardrömmar på Stockholm Yoga & Dance Festival i helgen.

Då kommer nämligen dansaren Jethro Obadja Rahajaan och föreläser om fenomenet. Han har själv upplevt klardrömmar sedan barndomen och har utforskat både sina drömvärldar och verktygen som krävs för att kunna styra sina drömmar. Föreläsningen äger rum på söndag, 2 november, kl 10.30-12.30 på Balettakademien på Birger Jarlsgatan 70.

Dröm, vakenhet och kreativitet

På Prins Eugens Waldemarsudde handlar det också drömmar just nu i konstnären Meta Isæus-Berlins utställning Nattlogik.

ANNONS

Här för installationerna och målningarna betraktarna mellan vakenhet och dröm. Det är också det tillståndet som Meta Isæus-Berlin och idéhistorikern Per Johansson ska prata om nästa vecka.

Den 6 november möts de på konstmuseet på Prins Euguens väg 6 för ett samtal om Dröm, medvetenhet, kreativitet.

Stockholm, Sverige