Hon gör utställning om "schyssta killar"
Linea Matei gör utställning om schyssta killar.
Linea Matei gör utställning om schyssta killar.

Hon gör utställning om ”schyssta killar”

Kultur / Scen / Utställning 

Vad förlorar egentligen män på att vi lever i ett patriarkat? Det har konstnären Linea Matei undersökt. Nu ställer hon ut sin konst om schyssta killar på Kulturhuset.

ANNONS

Konstnären Linea Matei gjort en utställning om jämställdhet. Men istället för att ansvaret ska ligga på kvinnor vänder hon på perspektivet. Istället för att fokusera på vad kvinnor skulle vinna på ett mer jämställt samhälle utforskar hon vad killar egentligen förlorar på att vi lever i ett patriarkat.

Alla förlorar på ett patriarkat

– Jag tror att alla förlorar på ett patriarkat. Men hade killar förlorat lika mycket som tjejer hade de gjort revolution för länge sedan.

linea-matei-copyright-2017-nice-guys_016__

I researcharbetet inför sin utställning gjorde Linea en stor enkät med nästan 230 deltagare. Där fick killar svara på frågan: vad förlorar du på att uppfostras som man?

– Eftersom svaren var anonyma upplever jag att det blev väldigt ärligt. Och det jag upptäckte var att de flesta killar upplever att det är svårt att prata om känslor, eller vara på ett sätt som anses feminint utan att det kommenteras på ett negativt sätt.

Var inte passiv

I utställningen lutar sig konstnären också mot statistik från Brottsförebyggande rådet och skolverket. Där framgår det att män står för de flesta våldsbrott, men att de också är utsatta för fler brott.

– Som kille måste man liksom se att det handlar om dig. Även om du inte slåss och är schysst. All passivitet, att man inte gör något, bidrar till att upprätthålla rådande norm.

Har du några tips till killar som vill förändra sitt beteende?  

– Ja, börja prata. Prata med vänner, eller om det känns obekvämt kan du prata och ställa frågor på internet. Det viktigaste är att  man vågar börja någonstans.

Utställningen ”Schyssta killar” öppnar den 12 februari på Kulturhuset och pågår till och med april.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler scenartiklar

Kultur

Massor av manga på Stockholms seriefestival

Henrik Ekman gör den svenska berättarrösten till Blue Planet 2. Dessutom tog han initiativ till utställningen på Nybroplan
Kultur

Han är Stockholms egen David Attenborough

Kultur

Literaturfesten slut – pengarna saknas

Barnvänligt

Dragqueens läser sagor för skolbarn

Kultur

”Inte rättvist” – Dramaten lägger ner pjäs

Kultur

Författarscénen på Kulturhuset firar 20 år