Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Utställningsvåren: Färgsprakande och radikal

Sigrid Hjerténs och Bloomsburygruppen
Sigrid Hjerténs måleri på Waldemarsudde och Bloomsburygruppen på Artipelag.

Från färgsprakande målningar och radikala konstnärskollektiv, till fotografier av David Bowie och modekonst. Här är några av höjdpunkterna bland vårens alla utställningar i Stockholm.Sigrid Hjertén hade en
utmärkt känsla för färg-
kombinationer. Det är
det hon är känd för.

Sigrid Hjertén, curator
 1. Sigrid Hjertén på Waldemars­udde På Prins Eugens Waldemarsudde visas just nu Sigrid Hjerténs måleri i utställningen En mästerlig kolorist som curerats av Görel Cavalli-Björkman. Sigrid Hjertén som levde 1885–1948 är en av det svenska modernistiska avantgardets frontgestalter. Som ung var hon elev till Henri Matisse i Paris. Under sin tid både hyllades och kritiserades Hjertén för sitt expressiva färgmåleri. Nu visas ett stort antal av hennes verk, 99 stycken, från 1910-talet fram till genombrottet på 1930-talet.
  När? 10 februari–26 augusti.
  Var? Prins Eugens Väg 6, Djurgården.

  Sigrid Hjerténs måleri i utställningen En mästerlig kolorist

  På Prins Eugens Waldemarsudde visas just nu Sigrid Hjerténs måleri i utställningen En mästerlig kolorist som curerats av Görel Cavalli-Björkman (på bilden). Foto: Melina Reid


 2. Bloomsbury Spirit på Artipelag På Artipelag pågår nu en utställning om den nytänkande och gränsöverskridande Bloomsburygruppen som verkade i Storbritannien i början av 1900-talet. Här ingick både författare, konstnärer, politiker, ekonomer, historiker, kritiker och matematiker. I utställningen finns hela det kreativa spektrumet av konstformer representerat och på entrégården återskapas en trädgård inspirerad av Charleston, konstnären Vanessa Bells sommarhus i Sussex, som kom att bli centrum för hela Bloomsburygruppen.
  När? 23 mars–30 september.
  Var? Artipelagstigen 1, Gustavsberg.

  På Artipelag pågår nu en utställning om Bloomsburygruppen

  På Artipelag pågår nu en utställning om Bloomsburygruppen. Här Duncan Grants ateljé i Charleston i East Sussex. Foto: Pressbild/Frida Andersson


 3. Fotografier av David Bowie på Galleri Axel Är du ett Bowie-fan kan du passa på att besöka Galleri Axel i Stockholm när Tres Hombres Art på Hotel Tylösand gästar galleriet. Här visas då en utställning med fotografier av David Bowie tagna av världsfotografer som Markus Klinko, Mick Rock, Bob Gruen, Terry O’Neill, Justin de Villeneuve och Anton Corbijn.
  När? 12 april–5 maj.
  Var? Södermannagatan 16, Södermalm.

  David ­Bowie på Galleri Axel

  På Galleri Axel ställer Tres Hombres Art ut fotografier på David ­Bowie av bland annat Markus Klinko. Foto: Markus Klinko


 4. Art et Liberté på Moderna Museet I slutet av april öppnar Art et Liberté – Brytning, krig och surrealism i Egypten (1938–1948) på Moderna Museet. Utställningen är den första större om det surrealistiska konstnärs- och författar­kollektivet som var baserat i Kairo. Genom gruppens manifest ”Länge leve urartad konst” som publicerades 1938 fann en generation unga intellektuella en plattform för kulturell och politisk reform i huvudstaden. Utställningen­ omfattar över 200 konstverk och doku­ment.
  När? Vernissage 25 april, kl. 18.00. Utställningen pågår till den 12 augusti.
  Var? Exercisplan 4, Skeppsholmen.


 5. Peter Dahls världar på Sven Harrys konstmuseum I början av maj öppnar den retroaktiva utställningen Peter Dahls världar, som curerats av sonen Christoffer Dahl, på Sven-Harrys. Här får vi följa konsten och drivkraften hos den kända konstnären under åtta decennier. Motiven varierar från konstpolitiska skandaler, burleskerier och krogscener till inträngande porträtt och relationsdramer – dessutom finns Caribanien, fantasilandet som Peter Dahl skapade åt sig själv redan som femåring, ständigt där parallellt.
  När? 4 maj–18 augusti.
  Var? Eastmansvägen 10-12, Vasastan.

  Peter Dahls Tåg i himlen (1998)

  Peter Dahls Tåg i himlen (1998). Foto: Pressbild/Sven Harrys konstmuseum


 6. Carin Ellberg på Carl Eldhs ateljémuseum I mitten av maj är det dags för utställningen Dom andra svävar in i Carl Eldhs ateljé. Här tar Carin Ellbergs verk, i material som nylonstrumpor, rundjärn och silikon, plats bland verk i traditionella material som gips, sten och brons. Några verk svävar i ateljéns tomma rymd, andra breder ut sig på trätiljor och i delar av rummen.
  När? 17 maj–30 september.
  Var? Lögebodavägen 10, Bellevueparken.

  Carin Ellbergs skulpturer

  Carin Ellbergs skulpturer svävar in på Carl Eldhs ateljé den 17 maj.


 7. Secret Times på Fotografiska För den som orkar vänta ännu lite längre öppnar modekonstutställningen Secret Times på Fotografiska i slutet av maj. Det är fotografen Cathleen Naundorf som i över 20 år har arbetat med legendariska haute couture-modehus som Chanel, Dior, Armani och Elie Saab som ställer ut. Här dominerar Polaroid-bilder och svartvita bilder i storformatsfotografi tagna på unika och berömda platser.
  När? 24 maj–9 september.
  Var? Stadsgårdshamnen 22, Södermalm.


 8. BUBBLARE! Play Beyond Play på Tekniska museet En utställning för dig som älskar dataspel. I museets egen Game Lounge möts nostalgi, tidsfördriv och avancerad digital teknik i historien om svensk dataspelsindustri.
  När? Öppnade 22 mars, utökas med ännu en utställningsdel den 6 oktober och pågår tills vidare.
  Var? Museivägen 7, Gärdet.


 

Stockholm, Sverige