Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Vågar du krypa in i människofällan?

Människofällan på ArkDes.
Människofällan på ArkDes.
En sex meter färd genom fällan är slut
En sex meter färd genom fällan är slut

Människofällan är sex meter lång och väger 350 kilo. Namnet till trots vill konstnären Evelina Kollberg ändå att vi ska krypa in hennes verk.
– Det förbjudna kan locka, säger hon.

ANNONS

På torsdag är det premiär för utställningen Människofällan på Arkitektur och designcentrum.  Det är en sex meter lång virkad tunnel som besökarna uppmanas att krypa igenom,

På egen risk?

–  Det finns nog många olika anledningar varför människor vågar sig in i Männniskofällan. Det är något lockande med att delta i något som kan kännas förbjudet, nervöst, lekfullt, läskigt och utmanande. Jag tror att nyfikenheten är något som driver människan framåt och gör att vi vågar att ta chanser och risker, säger konstnären Evelina Kollberg till Allt om Stockholm. 

Mörk syn på samhället

Evelina Kollbergs berättar att hon döpt verket efter att under en period haft en särskilt dystopisk syn på på mänskligheten, hur vi förstör både naturen och oss själva. Verket är en reaktion på den negativa spiral som Evelina Kollberg vid tidpunkten tyckte att vi befann oss i.

Evelina Kollberg och manniskofallan

Evelina Kollberg och människofällan.

Människan är hoppet

–  Senare kom insikten att verket var ofullständigt utan sitt viktigaste material: människan. När den mänskliga interaktionen adderades kom Människofällan att symbolisera något nytt. Den dystopiska skulpturen blev istället något hoppfullt.

Vad väntar du dig för reaktioner? 

–  Jag har sett och hört olika typer av reaktioner, allt från skratt till gråt. Människofällan kan upplevas ur flera vinklar. Dels har vi de som kryper in, den interaktiva upplevelsen. Sedan har vi den passiva upplevelsen som sker på avstånd. En människas upplevelse kan föda en annans reaktion.

ANNONS

Verket är del av utställningen Ung svensk form som har premiär 6 mars på ArkDes.

 

Fakta

Tre utställningar i närheten

Vägg i vägg med AkDes ligger Moderna Museet där performancekonstnären Marina Abramovic stora retrospektiv pågår till och med mitten på maj

Aneta Grzeszykowska – Body of Work hänger på Mindepartementet, som också ligger på Skeppsholmen. Även den utställningen pågår till och med mitten på maj.

På Östasiatiska museet, ett par hundra meter bort visas just nu en Sumo-utställning, bland annat.

 

ArkDes (Arkitektur- och designcentrum), Stockholm, Sverige