I vår står kvinnorna i fokus på Kulturhuset – Allt om Stockholm
Åtta kvinnor
Åtta kvinnor har Sverigepremiär på Klarascenen den 25 januari.

I vår står kvinnorna i fokus på Kulturhuset

Scen 

Teatervåren på Kulturhuset Stadsteatern bjuder på kvinnliga huvudroller och sex nya premiärer. Inleder säsongen gör kriminalkomedin Åtta kvinnor – med bland andra Sharon Dyall och Siw Malmkvist på scen.

ANNONS

Pjäsen Åtta kvinnor skrevs 1958 av Robert Thomas och blev 2002 till en kritikerhyllad film av Francois Ozon. Den 25 januari har kriminalkomedin som regisserats av Anna Novovic Sverigepremiär på Klarascenen.

Historiens utgångspunkt: En mördad man och åtta misstänkta kvinnor med olika förhållanden till honom som försöker klura ut vem som har gjort det.

I den helt kvinnliga ensemblen syns bland andra de folkkära artisterna Sharon Dyall och Siw Malmkvist.

”Där lärde jag känna krutdamen Siwan”

– Det är ett sådant bra gäng med helhäftiga kvinnor. Det är väldigt utmejslade karaktärer, både privat och på scenen. Siw Malmkvist var med i en av de första pjäserna jag gjorde, Skål på Maximteatern. Där lärde jag känna krutdamen Siwan. Det är kul att få jobba med henne igen, säger Sharon Dyall som gjort sig känd som soul- och jazzsångerska och musikalartist.

Genom åren har hon haft flera framträdande roller i musikaler som West side story, A Chorus Line och Chicago.

– Nu kan Åtta kvinnor inte kallas musikal, men det är en kriminalkomedi med musikaliska inslag. Jag trivs hur bra som helst när det är komedi inblandat.

Här spelar hon Pierrette, en modern kvinna för sin tid, som gärna bär byxor till de andra kvinnornas fasa.

– De andra vill inte riktigt ha med henne att göra. De tror att hon är tillbaka för att sno åt sig pengar från sin bror som precis har hittats mördad, säger Sharon Dyall.

Fler kvinnliga huvudrollsinnehavare

Resten av våren blir det fler kvinnor i bärande roller på Kulturhuset Stadsteatern.

Bland annat gör Ann Petrén och Sofia Ledarp rollerna som mor och dotter i Björn Runges nyskrivna drama Jag är en annan nu, som har urpremiär den 27 januari på Lilla Scen.

Den 2 mars har även regissören Lars Rudolfssons egna pjäs Ilya – där musiken skrivits av Frida Hyvönen – urpremiär med Birthe Wingren som Ilya.

Exakt en vecka senare, 9 mars, kan du se Marie Göranzon göra titelrollen i en nytolkning av Friedrich Dûrrenmatts klassiker Besök av en gammal dam, som har premiär på Stora Scen.

Tre teaterpremiärer på andra Stockholmsscener

Ur svenska hjärtans djup

På indieteatern Galeasen blir det nyskriven dramatik av Kristian Hallberg i vår. Hans pjäs Ur svenska hjärtans djup, följer en familj och hur den tar del av saker som sker, i vårt land, i vår värld, genom decennier. Hur åsikter förändras, normaliseras och omvandlas tills de inte längre är åsikter utan bara självklarheter, som vilka som helst.

Urpremiär: 5 mars 2018
Plats: Teater Galeasen. Slupskjulsvägen 30-32, Skeppsholmen. 


Häxorna

Häxor finns – och de vill döda alla barn. Roald Dahls älskade barnskräckis Häxorna blir teater i regi av Alexander Mørk-Eidem. Här möter vi den föräldralösa pojken som flyttar till sin mormor och får veta att häxor finns på riktigt. Och bara han kan rädda alla Englands barn…

Premiär: 18 januari 2018
Plats: Dramaten, Lilla Scenen. Nybroplan


Gentlemannen

Den Monty Python-doftande musikalkomedin Gentlemannen, som gjorde succé på Broadway häromåret, kommer till Oscarsteatern i vår. Här får vi följa gentlemannen Monty, som spelas av Dramatenstjärnan Andreas T Olsson, på en tur av dråpliga dråp där han avverkar sina mer eller mindre galna släktingar en efter en. Dessutom gör Henrik Dorsin inte mindre än åtta olika roller…

Premiär: 25 januari
Plats: Oscarsteatern, Kungsgatan 63

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler scenartiklar

Utställning

Sju museum du inte visste fanns

Scen

Han spelar Långholmens mest ökände fånge

Kultur

Massor av manga på Stockholms seriefestival

Scen

Åhlin och Dorsin tar Karl-Bertil till teatern

Forskaren Ulf Danielsson snackar universum på Dramaten
Scen

Nervkittlande om universum på Dramaten

Scen

Blöta monster och sura gudar på Orionteatern