Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Lars Norén gör komedi

Nattsvart och smärtsam komedi om åldrandet.
Nattsvart och smärtsam komedi om åldrandet.

Lars Norén är rolig. Helena af Sandberg är otrogen och vi får veta mer om Stockholmarnas hemliga lustar. Allt på Stadsteatern i höst.

ANNONS

Lars Norén, Helena Bergström och Lena Olin är var stora dragplåster när hösten och vinterns repertoar på Stadsteatern presenterades idag. Lars Noréns senaste pjäs, Vinternatt, är en mörk komedi om hur smärtsamt det kan vara mot livets slut.

– Lars Norén är så intressant eftersom han alltid bara skriver om sådant som är relevant för honom själv, utanför alla trender.

Det sa skådespelerskan Marika Lindström när pjäsen presenterades på onsdagens pressträff tillsammans med nio andra pjäser som går upp efter sommaren.

Jubel varje kväll

Störst jubel utbröt när Yvonne Lombard och Meta Velander fick nytt förtroende i höst.  Teaterns grand old ladies spelar i  föreställning Nattorienterarna, om två tanter som möts i skogen och pjäsen är skriven av Kristina Lugn.

– Det är stort jubel varje kväll och jag förstår inte varför det är så märkvärdigt egentligen. Men det är otroligt fint med all kärlek från publiken, säger Meta Velander.

meta-och-yvonne

Yvonne Lombard och Meta Velander forsätter att charma publiken.

Fler pjäser från vårens repertoar som får hänga med i höst är Billy Elliot och Mio min Mio som visats för fulla hus, enligt teaterledningen.

Stockholm är den röda tråden

Scenkonstchefen Anna Takanen säger att Stadsteatern möter hösten med gått mod efter vårens publiksuccéer, kanske extra viktigt att understryka för att skapa en kontrast till publikfallet som drabbat både Stadsteatern och Dramaten de senaste åren.

ANNONS

För att eventuellt stryka publiken ännu mer medhårs är staden Stockholm den röda tråden i höstens program.

Inför mina drömmar stad på stadsteatern

Skådespelarna presenterar Mina drömmars stad.

Det syns bland annat i en uppsättning av Per Anders Fogelströms romansvit Mina drömmars stad. Alla fem böckerna har komprimerats till en helaftonsföreställning.

– Det ogästvänliga, skoningslösa Stockholm och det generösa inkännande – berättelsen om vår stads historia är lika aktuell nu som då, säger  Linus Tunström som ska regissera pjäsen tillsammans med Ulla Kassius.

Stora skillnader

Ännu mer Stockholm blir det när teatern sätter upp en pjäs som heter Skillnadernas Stockholm. Den baseras på en rapport staden gjort om Stockholms 133 stadsdelar och hur stora klyftor det finns mellan oss beroende på vart vi bort – att medellivslängden ökar med 14 år ju närmare innerstan du kommer.

Stockholmarnas lust

Sista Stockholmsprojektet heter Stockholm lust, där journalisten Amanda Glans samlat våra hetaste drömmar och begär och gjort teater av det. Förställningen Stockholm lust är en uppföljning på en pjäs med samma tema från i höstas.  Läs vår intervju med Amanda här. 

 

Fakta

Helena Af Sandberg är otrogen

Helena Bergström gör comeback på Stadsteatern med pjäsen Sanningen, ett otroligt komplicerat otrohetsdrama – alla ligger med alla och sviker både till höger och vänster. Medverkar gör bland andra Helena Af Sandberg.

Dessutom gör Lena Olin comeback på teatern med Thommy Berggrens version av Vem är rädd för Virginia Wolf.

 

 

Stockholms Stadsteater, Stockholm, Sverige