Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Moderna renässansmänniskor uppmärksammar da Vinci

Renässansen Leonardo da Vinci Medelhavsmuseet
"Renässansmänniskorna" som medverkar i föreställningen är Ofelia Jarl Oretega, Princess Prada, Off the Meds och QUARTO.

För att uppmärksamma att det var 500 år sedan mångsysslaren Leonardo da Vinci gick bort arrangerar Medelhavsmuseet den interaktiva föreställningen "Renässansen", som blandar musik, konst, mode, performance, dans och film.

ANNONS

Tillsammans med Bohm Bohm Room anordnar Medelhavsmuseet den interaktiva föreställningen ”Renässansen”, för att uppmärksamma att det var 500 år sedan universalgeniet Leonardo da Vinci gick bort.

– Få känner till hur mångfacetterad Leonardo da Vinci verkligen var. Han var ett universalgeni med osannolik talang, en gränsöverskridande festfixare. Han rörde dig obehindrat mellan konst, vetenskap och teknik, hela tiden före sin tid, säger Ann Follin, överintendent på Världskulturmuseerna. 

Omsluten av klassiska verk

Upplägget är att besökarna guidas genom tre olika rum som gestaltas av konstnärens klassiska verk Nattvarden, Mona Lisa och Den Vitruvianske mannen.

– Vi vill hylla lite av hans arv och undersöka vilka konstnärliga kreativa uttryck som kan vara inspirerade av hans sätt att obehindrat röra sig mellan olika fält, säger projektledare Mattias Desac.

mattias_01b_sv_webb_a

Mattias Desac är projektledare för föreställningen och kreativ chef för Bohm Bohm Room. Foto: Jose Figueroa

Nutida gränsöverskridare

I de tre rummen uppträder sedan artisterna Off the Meds, QUARTO, Ofelia Jarl Ortega och Princess Prada med musik, mode, performance, dans och film i en gränsöverskridande upplevelse.

– Vi började fundera över vad en renässansmänniska är i vår samtida kontext. Alla artisterna har något som på ett modernt sätt åtminstone leker lite med idéerna bakom de klassiska verken. 

Off the meds Foto: Off the records

Off the Meds, där artisten Adrian Lux ingår, är ett av banden som kommer hylla Leonardo da Vinci. Foto: Off the records

Under helgen kommer även 500-årsfirandet uppmärksammas på andra sätt på Medelhavsmuseet, med föreläsningar och seminarium till hans ära.

ANNONS

Föreställningen ”Renässansen” sker klockan 19 på lördagen den 16 november på Medelhavsmuseet. 

c_in_the_mud_can-19

Ofelia är koreograf och performer med bas i Stockholm. Foto: Sebastian Verdon

princess_prada_01

Princess Prada (eller Carla Garlaschi) gör föreställningar, videor och installationer som är sammanflätade med musik och design. Foto: Beata Cervin

quarto-thisentanglemen-foto-quarto-1

 Koreograferna Anna af Sillén de Mesquita och Leandro Zappala bildar QUARTO. Foto: Quarto

Medelhavsmuseet, Fredsgatan, Stockholm, Sverige