Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Offrar allt för barnen – ett omänskligt pris

Skådespelaren Zardasht Rad och regissören Stina Rautelin.
Skådespelaren Zardasht Rad och regissören Stina Rautelin.

Nationalsången - en pjäs om en mans ensamma kamp som är omöjlig att vinna.
– Jag hoppas den kan inspirera publiken att agera, säger skådespelaren Zardasht Rad.

Årets föreställning på Teatern under bron är en monolog. Nationalsången som den heter är en mans berättelse om hur han, i strävan efter att göra allt för sitt barn, utplånar sig själv på ett nästan omänskligt sätt.

– Det var en så stark text. Kampen att göra så gott man kan för sitt barn går att applicera på vilket sammanhang och i vilken samhällsklass som helst, säger regissören Stina Rautelin.

Slutar i katastrof

Monologens huvudperson som spelas av Zardasht Rad och i sammanhanget har inga val. Han måste sträva framåt. Ändå slutar det i katastrof. Berättelsen på en timme låter åskådarna förstå att det finns inget att göra. Han gör allt rätt men det räcker inte. I slutändan förlorar han mot samhällsordningen.

– Men att leva på riktigt är att leva för någon annan och jag hoppas att publiken tar med sig budskapet härifrån att vi kan påverka publiken till handling, säger han.

Politisk konst

Att det är valår gör också att både regissör och skådespelare tycker att pjäsen känns extra angelägen. Men egentligen är den inte politisk. Snarare mänsklig – att samhället måste förändras för att mannen i pjäsen ska kunna få det bättre, menar Stina Rautelin.

en mörk skreva.

Zardasht Rad

Också själva utrymmet var något som lockade. En utomhusscen under Liljeholmsbron. På ena sidan skiner solen över Tantolunden. På den andra ligger Hornstull strand, med sina barer, kaféer och sin marknad. Men under bron är det mörkt. Och här bor folk som lämnar platsen under dagen för att sova här under natten.

– Det finns liksom en mörk skreva. Och ibland är det lätt att glömma att det är så många som bor på den mörka sidan solen; proletärerna är i majoritet i världen, de som sliter varje dag för att ta hand om sig själv och sina barn, säger Zardasth.

Pjäsen spelas fredag 17 augusti och sedan lördag och söndag samma helg.

Biljetterna släpps 20 juni. 

Adress: Hornstulls strand 15

 

Hornstulls strand 15, Stockholm, Sverige