Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Peaches kommer till Stockholm när Fringe fyller 10 år

Peaches uppträder på Stockholm Fringe Festival 2019
Peaches som Jesus på årets festival.

En norsk pjäs som fick en minister att avgå, rollspel, performance som passar mamma och såklart Peaches. Tionde upplagan av Fringe Festival sparar inte på krutet.
– Utmana dig själv, säger arrangören Helena Bunker.

ANNONS

Stockholm Fringe (STOFF X), festivalen för scenkonst och kultur som rör sig i marginalerna snarare än i mittenfåran är tillbaka för tionde året i rad. Under en vecka i september fylls stans källarlokaler, gömda våningar och mer obskyra scener med fest.

Nytt för i år är att alla 150 programpunkter är skapade av kvinnor, transpersoner och icke-binära (människor som inte definierar sin könsidentitet).

Olika sorters upplevelser

Ytterligare en nyhet under tioårsfesten är att festivalen riktar in sig på tio upplevelsespår där besökarna ska kunna anpassa sin festivalupplevelse efter olika teman som ”Imponera på min dejt”, ”Utekväll med mamma” eller ”jag vill ta med mitt barn”.

Att tipsa om saker tycker arrangören Helena Bunker är svårt. Helst ska man utmana sig själv på festivalen, det ligger i sakens natur.

– Men att Peaches kommer är såklart stort, och sen tycker jag du ska se Aku-matu, en performancerappare från Alaska. Missa inte heller For Colored Girls that have Concidered Suicide eller den norska pjäsen Ways of Seeing, säger Helena Bunker.

Adam Potrykus, Lina Karlmark och Helena Bunker har styrt Fringeskeppet tillsammans i 10 års tid. Foto Hedda Axelsson

Adam Potrykus, Lina Karlmark och Helena Bunker har styrt Fringeskeppet tillsammans i 10 års tid. Foto Hedda Axelsson

Peaches igen

Precis som förra året är alltså Peaches det stora artistnamnet. Då ställde hon in sin medverkan eftersom hennes pappa gått bort. Men hon lovade att komma tillbaka och sagt och gjort. Förutom att hon kör sin föreställning Peaches Christ Superstar medverkar hon även i  ett samtal på scen med Tiina Rosenberg på Zita efter att biografen visat hennes film Peaches does herself.

Lavja 1700-talet

Till sist vill Helena Bunker också tipsa mo LARK (Live arction roleplay) sektionen, ett levande rolllspel som den här gången handlar om hur en 1700-talsfamilj hanterar queerhet.

ANNONS

 

Stockholm Fringe Festival STOFF-X pågår mellan 3 och 7 september.

Läs mer här. 

 

Fakta

Tre favoriter på festivalen

Tips på festivalen

Girls of colour that have consiedered suicide:

New Nordic Voices gästar Stoff med en klassiker från 70-talet av den ikoniska afro-amerikanska författaren Ntozake Shange. Det här är pulserande, rått och brännande aktuellt. 

Se föreställningen på Stockholms dramatiska högskola 4 eller 6 september. Köp biljett här.

Peaches Christ Superstar:

Rockoperan Jesus Christ Superstar utförs av en kvinna ackompanjerad endast av ett piano. Den kvinnan är Peaches, electro-rockartisten som har gjort sexuell frispråkighet till sitt signum. Peaches spelar föreställningens nio huvudroller helt själv.

Se föreställningen på Orionteatern 7 september. Köp biljett här.

Ways of seeing

Pjäsen Ways of seeing skakade om Norge våras och fick justitieministern att avgå. Detta efter att man i pjäsen visat en bild på ministerns hem och hans fru polisanmält uppsättningen för att kränka privatlivet och eventuellt skapa en hotbild kring ministern. Kort där efter brann faktiskt ministerns bil, men polisen misstänkte snarare att det var hustrun som tuttat på, än någon annan. Nu kan du se den kontroversiella pjäsen i Stockholm. 

Pjäsen har sin svenska premiär på Orionteatern 3 september. Köp biljett här.

Källa: STOFF-X
Orionteatern, Katarina Bangata, Stockholm, Sverige