Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Russel Howard: ”Man lär sig mycket om sitt eget land”

Russell Howard kommer till China Teatern i Stockholm.
Russell Howard är just nu en av Englands mest populära komiker.

Han har slagit Frank Sinatras rekord med mest utsålda föreställningar i rad på Royal Albert Hall.
Snart åker brittiska komikern Russell Howard på världsturné och kommer till Stockholm.
Vi ringde honom och pratade om stereotyper och Pippi Långstump.

ANNONS

Russell Howard framträder på China Teatern 18 mars.

Det är en positiv person som svarar i telefon. Russell Howard berättar att han under dagen spelat in en intervju med Jim Carrey till sitt tv-program, The Russell Howard Hour.

I en värld som tycks bli allt mörkare hoppas Russell Howard med sin komedi kunna skratta med publiken åt världens galenskaper – oavsett om de är politiska eller personliga.

– Jag vill inte göra politisk komedi som folk klappar händerna åt för att jag poängterar uppenbara saker. Gällande exempelvis Trump och Brexit tycker jag man måste ha en egen vinkel, eller bara strunta i det, säger han.

Är det svårt att inte bli cynisk som komiker i dessa tider?

– Folk blir ibland upprörda över de mest absurda saker i dag. Mycket av det blir så löjligt att jag tycker det är viktigt att kunna le och skratta åt det.

Lär sig mycket

Snart drar han ut på en turné som sträcker sig över fem kontinenter, 24 länder och 51 städer.

Det är en flicka som bär en häst över huvudet, och jag är galningen för jag tyckte det lät konstigt.

ANNONS

Russell Howard

Turnerandet medför kunskap om världen, men även sin normala omgivning, menar han.

– Man lär sig mycket om sitt eget land när man åker runt världen. Jag minns när jag var i New York och pratade om lollipop men och alla bara stirra på mig. Jag förklarade att det är män som står utanför skolor med skyltar som ser ut som klubbor och hjälper barn gå över vägen. Det var första gången jag insåg hur galet konceptet egentligen låter.

Upplever du någonsin motsatsen?

– Ja, det sker. När jag var i Sverige senast hade jag inte hört talas som Pippi Långstrump. Det är en flicka som bär en häst över huvudet, och jag är galningen för jag tyckte det lät konstigt, säger han och skrattar.

”Prata inte om IKEA”

Som turnerande komiker blir man väl medveten om nationella stereotyper och man lär sig att undvika dem, menar Russel Howard.

– Jag minns när jag gigga i Sverige och alla sa till mig, ”prata inte om IKEA”. Jag tror det är en fälla man lätt kan gå i, att tänka att exempelvis svenskar vill höra att deras kvinnor är vackra – ännu en gång.

Så du vill inte plocka lågt hängande frukt?

– Precis! Man brukar hitta nya lokala saker att ta upp om man är uppmärksam. Jag såg en gång en man i Finland fånga en duva i sin hand för att sedan skrika den i ansiktet. Jag var tvungen att fråga publiken om även de tyckte det var sjukt, men de verkade inte alls förvånade.

Ytterligare information och biljetter till Russell Howards show på China Teatern finns att köpa här.

China Teatern, Berzelii park, Stockholm, Sverige