Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Scala tvingas ha stängt och varsla – startat stödkampanj

Scalateatern håller just nu stängt pga coronaviruset.
Scala står just nu stängt. En stödkampanj drivs för att dra igång när coronakrisen är över.

Besökare slutade komma, arrangörer ställde in och restriktionerna blev fler. Nu står Scalateatern stängd och känner sig orolig för att coronakrisen fortsätter i höst.
– Inga pengar kommer in, men de flesta utgifter står kvar, säger ägaren Conrad Nyqvist.

ANNONS

De hade fullt schema inbokat och presenterade höstens stora satsning, den egna föreställningen Scalarevyn.

Det blev nu en tuffare vår för Scalateatern, men de ser hoppfullt fram emot en höst efter coronakrisen blåst över.

– Just nu har vi behövt stänga teatern, krogen och källarscenen och även tvingats säga upp restaurangpersonalen, säger Conrad Nyqvist, som äger teatern tillsammans med Tova Nyqvist, Henrik Dorsin och Michael Lindgren.

Henrik Dorsin, Tova och Conrad Nyqvist och Michael Lindgren driver Scalateatern.

Henrik Dorsin, Tova och Conrad Nyqvist och Michael Lindgren driver Scalateatern tillsammans. Foto: Robert Eldrim.

”Det gick så fort”

Nu har lokalen stått stängd i några veckor. Även om de skulle valt att fortsätta ha öppet så uteblir publiken, enligt Conrad Nyqvist.

– Det gick så fort. Vi spelade som vanligt fram till ungefär tolfte mars. Sedan kom helgen och man märkte att publiken undvek att gå ut bland folk, säger han.

Den första restriktionen av sociala sammanhang påverkade inte dem så mycket då teatern bara kan ta lite mer än 500 personer. Men arrangörer som bokat in sig på teatern valde ändå att ställa in. Därefter stängde resten av verksamheten ner.

– Det var en process under flera veckor när man inte visste hur man skulle agera, säger Conrad Nyqvist och fortsätter:

ANNONS

– Inga pengar kommer in, men de flesta utgifterna står kvar. Vi har tvingats strypa så mycket kostnader som möjligt för att inte stå där med för stor kostym.

Tufft om det håller till hösten

Ägarna har redan skickat in en ansökan om korttidspermittering, trots att ansökningsperioden för dem börjar 7 april.

De har även förhandlat med hyresvärden om att få hjälp med hyran en period och kommer att ansöka om de krispaket som går att söka.

– Just nu handlar det om tid. Det hela beror på hur länge det här fortsätter. Det som är mardrömmen är ju att det här blir långvarigt, säger han och fortsätter:

– Vi hoppas för allt i världen att coronakrisen inte drar ut över hösten, som vi ser fram emot så mycket.

Hur känner du själv inför hela situationen?

– Det är så jävla tråkigt, vi hade så mycket kul på gång den här våren. Det är en tragedi så klart, precis som för många andra.

Lindgren och Dorsin har Scalarevyn på Scalateatern.

I höst planerar Scala att sätta upp Scalarevyn. Men i dagsläget kan man bara hoppas att saker blivit bättre tills dess. Foto: Jesper Wallén.

Startat en stödkampanj

I kamp för att kunna öppna upp sedan igen när krisen är över så har man startat en stödkampanj. De har därför dragit igång ett supportsystem, där man genom olika donationer kan få förmåner tillbaka när verksamheten är igång igen.

Man får även rätten att titulera sig som bland annat Scalakompis, Scalamänniska och Scalahjälte.

– Vi började spåna om vad vi kunde göra och kom på att starta kampanjen. Vi ville inte göra en trist tiggarkampanj, utan förmedla något positivt och ville kunna ge något tillbaka till våra eldsjälar när vi drar igång sedan igen, säger Matilda Klein, Scalateaterns producent.

Hur har det gått för kampanjen?

– Vi är överväldigade av den enorma respons vi fått. Vi har fått ett jättestort gensvar från publiken och är otroligt tacksamma.

Den som vill donera till Scalateatern hittar information på deras hemsida och Facebookgruppen Stöd Scala – Bli Scalasupporter!

Scalateatern, Wallingatan, Stockholm, Sverige