Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Snabbspaning efter ”den tid som flytt”

Regissören Maja Salomonsson och skådespelaren Nina Jeppsson gör en intensiv djupdykning i romansviten som få kommit igenom men som alla borde ha läst.
Regissören Maja Salomonsson och skådespelaren Nina Jeppsson dyker ner i Proust.

Punkig, poetisk och helt egen.
Skådespelare och regissör gör en egen version av Prousts På spaning efter den tid som flytt.

Har du läst Proust? Det är inget att skämmas för om svaret är nej: En 4000-sidors historia som handlar mest om olika associationer snarare än en rak berättelse är en utmaning för de flesta.

I över tio års tid kunde dock en kulturhungrig och litteraturintresserad publik ta sig till Forum i Vasastan för att lyssna till när folk som Lars Gustafsson, Sara Stridsberg, Kerstin Ekman, Horace Engdahl och Ann Heberlein läste ur Macel Proust romansvit På spaning efter den tid som flytt.

Rappare Proust

På Orionteatern vill man också ta sig an Proust episka verk på flera tusen sidor. Fast i ett annat tempo. Regissören Maja Salomonsson och skådespelaren Nina Jeppsson håller på att  koka ner verket till en föreställning som inte ska vara mer än ett par timmar.

Mycket ”kill your darlings?”

– Nja, snarare tvärtom. Vi tar hand om våra darlings . Att summera all denna text är omöjligt egentligen. Men vi har valt att gå in i projektet precis som Proust; det är det man snubblar över som är det viktigaste i livet. Inte det man planerar.

Det säger Nina Jeppson över telefon lite drygt två månader innan föreställningen har premiär. Hon och Maja Salomonsen har haft begränsat med tid vilket gjort arbetssättet lite annorlunda.

– Prousts språk vänder och vrider på sig i oändligt långa meningar. Ibland kan det kännas hopplöst att läsa, men så dyker det upp något; en mening eller något tema, som är så gripande. Eftersom vi bara haft tid att läsa hela sviten en gång så har vi valt att arbeta vidare med det i Spaningen som direkt vibrerar i oss.

Oväntade vändningar

På spaning efter den tid som flytt är som sagt en svit på sju romaner som innehåller det mesta; svartsjukedraman, febrig åtrå, surrealistiska förvandlingar, skvaller och delirium snarare än en subjektsdriven berättelse som tar läsaren i handen från ett början till slut.

– Och därför blir inte detta en rak scenmonolog utan vi blandar in konsertmoment, performance, projektioner på väggarna och andra inslag. På det sättet tar föreställningen, precis som Proust texter, oväntade vägar och vändningar hela tiden, säger Nina

Hon fortsätter:

– Det som är så inspirerande med Proust är ju att han tycker att konsten ska finnas för konstens skull. På ett sätt är det så högtravande att det blir komiskt. Men samtidigt punkigt och poetiskt. Vi får se hur mycket konst vi lyckas krama ur den här grejen innan premiären.

 

Sju romaner på 4000 sidor

Sju romaner på 4000 sidor

 

 

Pjäsen spelas mellan 21 mars och 17 april

Orionteatern, Katarina Bangata, Stockholm, Sverige