Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Barnboksikonens dramatiska barndom blir opera

Linus Flogell gör rollen som hunden Sammeli och Sanna Gibbs spelar en ung Ilon Wikland på Unga på Operan.
Linus Flogell gör rollen som hunden Sammeli och Sanna Gibbs spelar en ung Ilon Wikland.

Att som ensam åttaåring överleva i 40-talets krigsdrabbade Estland – det är temat för en ny opera om tecknaren Ilon Wiklands liv.

ANNONS

I Rose Lagercrantz barnbok ”Den långa långa resan” berättade den kända illustratören Ilon Wikland i bilder historien om sin hårda uppväxt under andra världskriget, och om flykten till Sverige. När Unga på Operan och regissören Ellen Lamm nu gör sin tolkning är det en ung Ilon och hennes bästa vän och beskyddare, hunden Sammeli, som är huvudpersonerna i dramat.

”Unga får tidigt se en väldigt grym verklighet och det känns viktigt att jobba med det”

– Anna Karinsdotter, konstnärlig chef

Tar upp det allvarliga

Trots det tunga temat riktar sig föreställningen till barn mellan 7 och 9 år. Anna Karinsdotter är Unga på Operans konstnärliga chef och menar att det finns en poäng i att ta upp det sorgliga och smärtsamma även med yngre barn, men tror också att vuxna lär uppskatta skildringen.

– Redan nu möter unga människor bilder i media på barn som flyr eller dör, de får tidigt se en väldigt grym verklighet och det känns viktigt att jobba med det, våga beröra de allvarliga frågorna och inte väja undan, säger hon.

Berättelse om läkande konst

I ”Den långa långa resan” är det konsten – lusten att måla och teckna – som hjälper Ilon att få tillbaka livslusten efter de många motgångarna.

– Eftersom vi arbetar med konst i det här huset känns det fint att berättelsen visar just konstens kraft och hur stark den kan vara, säger Anna Karinsdotter.

Påverkas av Ilons sorg

Sanna Gibbs spelar Ilon och hon berättar att arbetet inte alltid har varit lekande lätt.

– Jag har gråtit väldigt mycket, säger Sanna Gibbs.

Hon fortsätter.

ANNONS

– Ilon är så utelämnad och går igenom alla de här skit-dramatiska, avgrundsdjupa sakerna. Att gå omkring i den känslovärlden har ibland gjort mig så ledsen och berörd.

Har det kunnat göra dig glad också?

– Ja, absolut. Det finns mycket kärlek i den också, det är en kärlekshistoria egentligen. Men en om att gå vidare efter att man förlorat något grundläggande; sin vän, sin trygghet eller sitt hem.

”Den långa långa resan” har premiär den 6 maj och spelas till och med den 29 maj.

Kungliga Operan, Stockholm, Sverige